ABD, 5 Kasım’da yapılacak Başkanlık Seçimleri’ne hazırlanırken, seçimin sonucunu belirleyecek kritik eyaletlerin belirsizliği devam ediyor.
ABD’deki Başkanlık sistemi, Türkiye’deki gibi nispi seçim sisteminden farklıdır. Bu sistem, daha çok 1946-1960 yılları arasında Türkiye’de uygulanan sisteme benziyor.
ABD’de eyaletler, Başkan ve Başkan Yardımcısı’nı seçmek için delegeler belirler. Her eyaletin delege sayısı, nüfusuna göre belirlenir.
Türkiye’nin eski sistemine benzer şekilde, bir eyalette rakibinden tek bir oy fazla alan aday, eyaletin tüm delegelerini kazanır.
Maine ve Nebraska dışında, tüm eyaletlerde bu “çoğunlukçu” sistem geçerlidir. Bu iki eyalette delege dağılımı, partilerin aldığı oy oranına göre belirlenir.
ABD’nin çoğunlukçu sistemi nedeniyle, daha fazla oy alan Başkan adayının, birkaç eyaletteki küçük farklar nedeniyle tüm delegeleri kaybedip Başkan seçilemediği durumlar da yaşanmıştır.
2016 yılında, Demokrat aday Hillary Clinton, Cumhuriyetçi rakibi Trump’tan daha fazla oy aldı; ancak Trump, Clinton’dan daha fazla delege kazandı. 2000 yılında da Cumhuriyetçi George Bush, rakibi Demokrat Al Gore’dan daha az oy almasına rağmen, birkaç kritik eyalette başarı sağlayarak Başkan seçildi.
Son 75 yılı kapsayan bir araştırma, salıncak eyalet sayısında azalma olduğunu ortaya koyuyor.
Bu yaz yayınlanan bir araştırmaya göre, 2020 yılında Başkan Donald Trump, yeniden seçilmek için kaynaklarını ve stratejisini 10 eyalete ve iki kongre bölgesine odaklamıştı. Joe Biden da kampanyasında bu eyaletlerden sadece yedisini hedeflemişti.
Ancak bu durum her zaman böyle değildi.
1952 ile 2000 yılları arasında, Demokratlar ve Cumhuriyetçiler her seçimde ortalama 20’den fazla eyalet hedefliyordu. Son yıllarda, ABD seçmenlerinin kutuplaşması, partiler arası oy geçişkenliğinin azalması ve Başkan adaylarının zafer için halkın küçük bir kesimine odaklanması, yeni bir düzen ortaya çıkardı.
Bu seçimlerdeki kritik salıncak eyaletler şunlardır: Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Nevada, Arizona, Georgia ve North Carolina.
“Battleground”a göre, 2024’te Pennsylvania en kritik eyalet.
Uzun süre salıncak eyalet olarak kabul edilen sağa eğilimli Ohio, 2020 seçimlerinde hiçbir taraf tarafından hedef alınmamıştı ve 2024’te de belirleyici bir eyalet olması beklenmiyor.
Washington Post’a konuşan Althaus, Illinois ve California’yı örnek göstererek, “Savaş alanı kategorisine giren eyalet kümeleri var, ancak bu kümeler zamanla değişiyor. 1952-2020 döneminde birçok eyalet stratejik olarak hedeflendi. Sürekli olarak hafife alınan eyaletler ise Hawaii, Rhode Island, Nebraska, Wyoming ve District of Columbia.” dedi.
Arizona ve Georgia, 2020’de savaş alanı statüsünü geri kazandı. Ancak Amerikalı seçmenlerin büyük bir kısmı, kampanyaların belirli eyaletlere odaklanması nedeniyle Başkan adaylarının doğrudan kampanyalarına maruz kalmıyor.
7 salıncak eyalette durum oldukça yakın. Son anketlere göre Arizona, Georgia ve North Carolina’da Trump az farkla önde; Michigan, Nevada, Pennsylvania ve Wisconsin’da ise Harris önde. Tüm bu eyaletlerde farklar çok küçük ve sonuçlar sürprizlere açık.
GENEL
18 saat önceGENEL
18 saat önceGENEL
18 saat önceGENEL
18 saat önceGENEL
18 saat önceGENEL
18 saat önceGENEL
19 saat önce