Ukrayna’nın Rus güçlerine karşı savunmasını güçlendirmek amacıyla, Beyaz Saray, Kiev’e uzun menzilli füze sistemlerinin yanı sıra antipersonel kara mayınları sağlama kararı aldı. Bu karar, Ukrayna’nın ilerleyen Rus birliklerine karşı direncini artırması hedefleniyor.
Analistler, bu hamleyi, Biden yönetiminin Ukrayna’nın zorlu savaş durumuna verdiği acil müdahalenin bir parçası olarak değerlendiriyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova’nın, ATACMS füzelerinin kullanıldığı son saldırılara karşılık vereceği konusunda uyarıda bulundu.
Antipersonel kara mayınlarının Ukrayna’ya sağlanması, Rus ilerlemesini engellemeyi amaçlarken, 160’tan fazla ülkenin imzaladığı ve siviller için ciddi riskler taşıdığı gerekçesiyle bu silahların kullanımını yasaklayan uluslararası bir anlaşma mevcut. Ancak Ukrayna, Rus işgalinden bu yana bu mayınları talep ediyor; çünkü Rus güçleri, Ukrayna’nın topraklarını geri almasını engellemek için ön cephelerde yoğun miktarda antipersonel kara mayını kullanıyor.
Beyaz Saray yetkilileri, Rusya’nın son zamanlarda Ukrayna’daki saldırılarından duyulan derin kaygıyı dile getirirken, Pentagon’un bu mayınların tedarikinin, Rus ilerlemesini yavaşlatmak için atılabilecek en etkili adımlardan biri olduğuna inanıyor.
Bir yetkili, “Rusya, kayıplara aldırmadan doğudaki Ukrayna hatlarına yoğun bir asker akını gerçekleştiriyor. Bu durum Ukrayna’nın ağır kayıplar vermesine ve daha fazla yerleşim yerinin düşme riski altında olmasına neden oluyor. Bu mayınlar, bu tehditle mücadele etmek üzere özel olarak tasarlandı” şeklinde açıklama yaptı.
İç tartışmalar ve mayın karşıtı grupların siviller için yüksek risk uyarıları karşısında, Biden yönetimi Ukrayna’ya mayın sağlama konusunda tereddütlüydü. Ancak Rusya’nın son aylarda savaş alanındaki ilerlemesi, özellikle de hızlı bir çözüm vaat eden Donald Trump’ın zaferinin ardından, Beyaz Saray’ı Kiev’e yeni destek yolları aramaya yöneltti.
GÜNDEM
6 saat önceGÜNDEM
9 saat önceGENEL
9 saat önceGENEL
9 saat önceGENEL
9 saat önceGENEL
9 saat önceGENEL
9 saat önce