DOLAR 34,0004 -0.19%
EURO 38,0601 0.39%
ALTIN 2.829,160,95
BITCOIN 21606284.82828%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:16

SABAHA KALAN SÜRE

ABD'de Çin asıllı aktivist, Pekin yönetimine bilgi aktarmaktan suçlu bulundu | Dış Haberler
14 okunma

ABD'de Çin asıllı aktivist, Pekin yönetimine bilgi aktarmaktan suçlu bulundu | Dış Haberler

ABD'de, demokrasi yanlısı olarak bilinen Çin asıllı Amerikalı aktivist Shujun Wang, sahip olduğu itibarı Çin yönetimine muhalif olanlar hakkında bilgi toplamak ve bu bilgileri Pekin yönetimine aktarmaktan suçlu bulundu

ABONE OL
Ağustos 6, 2024 22:58
ABD'de Çin asıllı aktivist, Pekin yönetimine bilgi aktarmaktan suçlu bulundu | Dış Haberler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ABD basınında yer alan haberlere göre, New York’ta bir demokrasi yanlısı grubun kurulmasına yardımcı olan akademisyen Shujun Wang yargılandı.

Mahkeme, Shujun’un Çin’deki Devlet Güvenlik Bakanlığı (MSS) adına 10 yıldan fazla bir süre gizli bir şekilde çalıştığını belirtti.

Jüri, Shujun’u Çin hükümetine karşı olan kişiler hakkında bilgi toplamak ve bu bilgileri Pekin’e aktarmaktan suçlu buldu. Shujun suçlamaları reddetti.

Savcı Yardımcısı Ellen Sise, Temmuz ayında yaptığı açıklamada, “Shujun, Çin hükümetine karşı olduğunu söylerken aslında Çin hükümetiyle işbirliği yapıyordu ve kendisine güvenen insanları Çin’e ihanet etti” dedi.

1994’TE ABD’YE GELDİ

Çin’de bir üniversitede görev aldıktan sonra 1994’te New York’a gelen Shujun, daha sonra ABD vatandaşı oldu.

Shujun, Queens merkezli “Hu Yaobang ve Zhao Ziyang Anma Vakfı”nın kurulmasına yardımcı oldu.

Savcılara göre Shujun, Çin hükümetini eleştiren kişilerin konuşmalarını, toplantılarını ve planlarını anlatan ve “günlük” olarak adlandırdığı e-postalar yazdı.

Savcılar, e-postalardan birinin, 1989’daki Tiananmen Meydanı protestolarının ve müdahalesinin yıldönümünü anma etkinlikleriyle ilgili olduğunu belirtti.

Diğer e-postalarda ise Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in ABD’ye yaptığı ziyaretler sırasında gösteri düzenlemeyi planlayan kişilerden bahsedildiği belirtildi.

Savcılar, Shujun’un e-postaları göndermek yerine, Çinli istihbarat görevlilerinin ortak bir şifreyle erişebileceği taslaklar halinde kaydettiğini iddia etti.

İddianameye göre Shujun, diğer şifreli mesajlarında yaklaşan demokrasi yanlısı etkinliklerin ayrıntılarını ve önde gelen bir Hong Konglu muhalifle ABD’deki buluşma planlarını iletti.

Shujun’un avukatları ise müvekkillerinin, saklayacak bir şeyi olmayan girişken bir akademisyen olduğunu söyledi.

*Haberin görseli AP tarafından servis edilmiştir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP