DOLAR 34,2443 0.03%
EURO 37,2133 -0.06%
ALTIN 3.009,470,48
BITCOIN 23420090.36206%
İstanbul
14°

PARÇALI AZ BULUTLU

12:38

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

ABD'de çekişmeli seçim! Anketlerde son durum ne? | Dış Haberler
6 okunma

ABD'de çekişmeli seçim! Anketlerde son durum ne? | Dış Haberler

ABD'de milyonlarca vatandaş, 5 Kasım'da Beyaz Saray'da 4 yıl görev yapacak ismi seçmek için sandık başına gidecek. Tüm dünyanın takip edeceği seçime sayılı günler kaldı, ABD ilk kadın başkanını mı seçecek, yoksa ikinci bir Donald Trump dönemine evet mi diyecek? Son anketlerde durum çekişmeli, seçimin kazananını salıncak eyaletlerin belirlemesi bekleniyor

ABONE OL
Ekim 21, 2024 07:45
ABD'de çekişmeli seçim! Anketlerde son durum ne? | Dış Haberler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ABD, 5 Kasım’da sandık başına gidiyor ve seçmenler ülkenin geleceğini belirleyecek kritik bir karar verecekler. Seçim, ilk kadın başkanı seçme imkanı sunarken, aynı zamanda Donald Trump’ın yeniden iktidara gelme ihtimalini de barındırıyor.

Demokrat Parti’nin adayı Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile Cumhuriyetçi Parti’nin adayı eski ABD Başkanı Donald Trump arasındaki yarış son derece çekişmeli bir hal almış durumda. Son anketlere göre yarışın sonucu belirsizliğini koruyor. Ulusal çapta, Harris’in Trump’a karşı az bir farkla önde olduğu görülüyor, ancak kritik eyaletlerde yarış son derece yakın.

Emerson College tarafından Cuma günü yayınlanan bir ankette, Harris, Trump’ı sadece bir puanla geride bırakıyor. Harris’in oyu yüzde 49, Trump’ın oyu ise yüzde 48 olarak belirlenmiş. Harris, Emerson College’ın Eylül ve Ekim başındaki anketlerinde Trump’ı iki puan, Ağustos ayındaki anketinde ise dört puanla önde bulundurmuştu.

Ancak, Çarşamba günü yayınlanan Fox News anketinde, Trump, Harris’e karşı olası seçmenler arasında yüzde 50’ye yüzde 48’lik bir üstünlük sağlayarak bir üstünlük elde etmiş.

Harris, aynı gün yayınlanan iki farklı ankette de önde bulunuyor: Marist College’ın anketinde beş puanlık bir üstünlük (Harris yüzde 52 – Trump yüzde 47) ve Economist/YouGov’un anketinde dört puanlık bir üstünlük (yüzde 49 – yüzde 45).

Bazı anketler ise daha dar farklar gösteriyor. Pazartesi günü yayınlanan Harvard CAPS/Harris anketinde, kayıtlı seçmenler arasında Trump, Harris’in yüzde 51’e yüzde 49 gerisinde bulunuyor. İkili Eylül ayında yapılan anketlerde eşit oy almıştı.

KRİTİK EYALETLERDE DURUM NASIL?

FiveThirtyEight’in anket analizine göre, birçok ankette Harris, Michigan, Wisconsin ve Nevada’da önde görünüyor. Trump ise Pensilvanya, Arizona, Kuzey Carolina ve Georgia’da avantajlı durumda.

Eyalet düzeyindeki anketlerin sonuçları doğru çıkarsa, Trump’ın az bir farkla kazanağı öngörülüyor. Ancak, yedi kritik eyaletin hepsinde yarışın sonucu belirsizliğini koruyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP