DOLAR 34,2548 0.07%
EURO 37,2219 -0.03%
ALTIN 3.010,970,53
BITCOIN 23357660.06936%
İstanbul
15°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

ABD ve Kanada savaş gemileri Tayvan Boğazı'ndan geçti | Dış Haberler
7 okunma

ABD ve Kanada savaş gemileri Tayvan Boğazı'ndan geçti | Dış Haberler

ABD ve Kanada donanmalarına ait iki savaş gemisinin Tayvan Boğazı'ndan geçtiği bildirildi.

ABONE OL
Ekim 21, 2024 09:45
ABD ve Kanada savaş gemileri Tayvan Boğazı'ndan geçti | Dış Haberler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ABD Donanması’ndan yapılan açıklamaya göre, USS Higgins adlı “Arleigh Burke” sınıfı güdümlü füze taşıyan muhrip ve Kanada Kraliyet Donanması’na ait HCMS Vancouver firkateyni, 20 Ekim’de Tayvan Boğazı’ndan rutin bir geçiş gerçekleştirdiler.

Açıklamada, bu geçişin uluslararası hukuka uygun olduğu ve hiçbir ülkenin kara sularını ihlal etmediği vurgulandı. Gemilerin, açık denizlerde seyrüsefer ve uçuş serbestisinin geçerli olduğu sulardan geçtiği belirtildi.

ABD, bu geçişin, müttefikleri ve ortaklarıyla birlikte tüm ülkeler için seyrüsefer serbestisine olan bağlılığını gösterdiğini ifade etti.

Uluslararası toplumun Tayvan Boğazı’ndaki seyrüsefer haklarını ve özgürlüklerini kısıtlamaması gerektiği vurgulandı. ABD, bölgede, seyrüsefer ve uçuş serbestisi ile deniz ve hava sahasının hukuka uygun kullanımını engelleyen herhangi bir egemenlik iddiasını reddetti.

Çin’den Tepki

Çin Halk Kurtuluş Ordusu (ÇHKO) Doğu Cephesi Komutanlığı’ndan yapılan açıklamada, ABD ve Kanada gemilerinin geçişi Çin savaş uçakları ve gemilerince izlendiği ve takibe alındığı kaydedildi.

Çin, ABD ve Kanada’yı “ortalığı karıştırmakla” ve “Tayvan Boğazı’nda barış ve istikrara zarar vermekle” suçladı. Komutanlık, ulusal egemenliği ve güvenliği, bölgesel barışı ve istikrarı korumak için her zaman teyakkuzda olduğunu belirtti.

Tayvan Savunma Bakanlığı, gemilerin geçişini doğruladı ve Tayvan çevresindeki sularda ve hava sahasındaki durumun “normal” olduğunu bildirdi.

Gemilerin Geçişi, Çin’in Askeri Tatbikatının Ardından Geldi

ABD ve Kanada gemilerinin geçişi, Çin’in geçen hafta başında Tayvan çevresinde gerçekleştirdiği askeri tatbikatın ardından geldi.

Çin ordusu, 14 Ekim’de, “Müşterek Kılıç-2024B” adlı tatbikata başladığını duyurmuştu. Bu tatbikata kara, hava, deniz ve roket kuvvetlerinden birlikler katılmıştı.

Tayvan’ı kuzey, güney ve doğudan çevreleyerek kritik limanları bloke eden tatbikat, aynı gün akşam saatlerinde sona ermişti.

Tayvan Adası’nı topraklarının bir parçası ve Tayvan Boğazı’nı da kara suları olarak gören Çin, ABD ve diğer ülkelerin bölgedeki askeri varlığına karşı çıkıyor. ABD Donanması’nın bölgedeki seyir ve keşif faaliyetleri, iki ülke arasında gerginliğe yol açıyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP