DOLAR 33,9942 -0.21%
EURO 38,0583 0.34%
ALTIN 2.827,170,88
BITCOIN 21520824.73106%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:16

SABAHA KALAN SÜRE

ABD, Mısır ve Katar'dan çağrı: "Gazze'de ateşkes için müzakereler gelecek hafta yeniden başlamalı" | Dış Haberler
  • 7/24 Haber izle
  • Gündem
  • Avrupa
  • ABD, Mısır ve Katar'dan çağrı: "Gazze'de ateşkes için müzakereler gelecek hafta yeniden başlamalı" | Dış Haberler
11 okunma

ABD, Mısır ve Katar'dan çağrı: "Gazze'de ateşkes için müzakereler gelecek hafta yeniden başlamalı" | Dış Haberler

ABD, Mısır ve Katar, Gazze Şeridi'nde ateşkesin sağlanması ve esir değişimi için 15 Ağustos'ta Kahire veya Doha'da müzakereleri yeniden başlatma çağrısı yaptı

ABONE OL
Ağustos 9, 2024 07:46
ABD, Mısır ve Katar'dan çağrı: "Gazze'de ateşkes için müzakereler gelecek hafta yeniden başlamalı" | Dış Haberler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ABD Başkanı Joe Biden, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, İsrail ile Hamas arasında ateşkes ve esir değişimi için ortak bir yazılı açıklama yayımladı. Açıklamada, 15 Ağustos’ta müzakerelerin yeniden başlatılması çağrısında bulunuldu. Müzakerelerin yeni süreci, Kahire veya Doha’da başlatılacak.

Üçlü açıklamada, “Gazze halkı ve rehinelerin aileleri uzun süredir büyük bir sıkıntı yaşıyor. Ateşkesi sağlamak ve rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak için bir anlaşma yapmanın zamanı geldi. Daha fazla zaman kaybına izin verilmemeli ve tarafların geciktirmeye yönelik bahaneleri olmamalı. Rehineleri serbest bırakma, ateşkesi başlatma ve bu anlaşmayı hayata geçirme zamanı geldi.” denildi.

Açıklama, aylarca süren çabaların ardından çerçeve anlaşması için bir önerinin hazır olduğunu ve şimdi yapılması gerekenin detayları belirlemek olduğunu vurguladı. Çerçeve anlaşmasının, ABD Başkanı Biden’ın 31 Mayıs’ta açıkladığı önerilere dayandığı belirtildi.

Tarafların beklentilerini karşılayacak şekilde geri kalan boşlukları doldurma ihtiyacı olduğuna dikkat çekilen açıklamada, İsrail ile Hamas’ın gelecek hafta çarşamba ve perşembe günü Kahire veya Doha’da bir araya gelerek bu boşlukları doldurmaya davet edildi.

ABD Başkanı Biden, 31 Mayıs’ta İsrail’in 3 aşamalı yeni bir ateşkes önerisi sunduğunu açıklamıştı. Biden, bu önerinin İsrail’e ait olduğunu söylese de İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “belirlenen hedefler” gerçekleşene kadar Gazze’deki saldırılarına devam edeceklerini belirtmişti.

Netanyahu, 3 Haziran’da Meclis Dış İlişkiler ve Savunma Komitesinde yaptığı konuşmada, İsrail’in önerdiği ile Biden’ın sunduğu teklif arasında “boşluklar”ın olduğunu öne sürmüştü.

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 16 bin 314’ü çocuk, 10 bin 980’i kadın olmak üzere 39 bin 699 Filistinli öldü, 91 bin 722 kişi yaralandı.

Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

*Haberin görseli AA tarafından servis edilmiştir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP