DOLAR 34,0055 -0.19%
EURO 38,0709 0.38%
ALTIN 2.825,980,84
BITCOIN 21536914.95251%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:16

SABAHA KALAN SÜRE

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, İsrail'in Gazze'de uzun süreli işgaline karşı olduklarını söyledi | Dış Haberler
  • 7/24 Haber izle
  • Gündem
  • Avrupa
  • ABD Dışişleri Bakanı Blinken, İsrail'in Gazze'de uzun süreli işgaline karşı olduklarını söyledi | Dış Haberler
21 okunma

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, İsrail'in Gazze'de uzun süreli işgaline karşı olduklarını söyledi | Dış Haberler

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Tel Aviv ile Hamas arasında esir takası ve ateşkes mutabakatının gelecek günlerde sağlanması gerektiğini belirterek, İsrail'in Gazze Şeridi'nde uzun süreli işgaline karşı olduklarını söyledi

ABONE OL
Ağustos 21, 2024 07:46
ABD Dışişleri Bakanı Blinken, İsrail'in Gazze'de uzun süreli işgaline karşı olduklarını söyledi | Dış Haberler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Orta Doğu gezisi kapsamında Katar’ın başkenti Doha’da düzenlediği basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.

Blinken, bölgedeki üst düzey yetkililerle yaptığı görüşmelerde, Gazze’deki çatışmanın sona ermesi ve rehinelerin serbest bırakılması konusunda acil bir çağrıda bulundu. “Ateşkes ve rehine değişimine hemen ulaşılmalı. Bunu şimdi yapmalıyız,” diyen Blinken, zamanın önemini vurguladı.

Blinken, “Esirlerin sağlık durumu kötüleşiyor. Gazze’de her gün kadınlar, çocuklar ve erkekler acı çekiyor. Gıda ve ilaç yetersizliği nedeniyle hayatları tehlikede. Çatışmanın sona ermesinde gecikme, bölgede gerilimin daha da artmasına yol açabilir,” şeklinde konuştu.

REKLAM

Mısır ve Katar ile gerilimin tırmanmaması için yoğun çabalar sarf ettiklerini belirten Blinken, Hamas ile İsrail arasındaki ateşkes ve rehine takası müzakerelerine değindi.

Blinken, ABD Başkanı Joe Biden’ın ateşkes önerisini İsrail’in kabul ettiğini belirterek, Hamas’ı da bu öneriyi kabul etmeye çağırdı.

Her iki tarafın da esneklik göstererek anlaşmanın detaylarında uzlaşmasını istediklerini vurgulayan Blinken, “Hem İsrail hem de Hamas, anlaşmanın uygulanması konusunda birlikte çalışmalı ve uzlaşmaya varmalı,” dedi.

Blinken, ABD’nin yanı sıra Mısır, Katar ve diğer birçok ülkenin ateşkesin acil bir şekilde sağlanması gerektiği konusunda görüş birliğine vardığını belirtti. “Ateşkes hemen sağlanmalı ve gelecek günlerde uygulanmalı. Biz de bunu sağlamak için elimizden gelen her şeyi yapacağız,” diye konuştu.

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Blinken, “ABD, İsrail’in Gazze’de uzun süreli işgalini kabul etmiyor. Anlaşma, İsrail ordusunun konumuna ve Gazze’den çekilmesine yönelik bir programı açıkça belirliyor. İsrail bunu kabul etti,” dedi.

REKLAM

Blinken, ateşkes ve rehine takasının herkesin yararına olduğuna dikkat çekti.

Çatışmanın bölgeye yayılmaması gerektiğini belirten Blinken, “Gazze, kuzey, Lübnan ve Hizbullah konusunda daha iyi bir çözüme ulaşmak için önemli bir nokta. Kızıldeniz’deki Husilerle gerilimin düşürülmesi ve İsrail ile Suudi Arabistan arasında karşılıklı çıkarlara dayalı bir normalleşme anlaşmasının sağlanması da Gazze’nin durumuna bağlı,” diye belirtti.

"ŞU ANDA DÜNYADAKİ EN KÖTÜ İNSANİ DURUM SUDAN'DA"

Blinken, Mısır ve Katar’daki görüşmelerde Sudan’daki durumu da ele aldıklarını belirtti. “Şu anda dünyadaki en kötü insani durum Sudan’da. Sudan’da çatışmalar, şiddet, gıda ve temel insani yardımlara erişimsizlik nedeniyle çok sayıda insan acı çekiyor,” dedi.

Sudan’daki durumu iyileştirmek için çabaladıklarını belirten Blinken, tarafları bir araya getirerek çözüm bulmaya çalıştıklarını ve aynı zamanda çok sayıda ülke ve uluslararası kurumla birlikte insani yardımların bölgeye ulaştırılmasını sağladıklarını söyledi.

Blinken, Sudan’daki önemli giriş noktalarından insani yardımların ulaştırılması konusunda anlaşmaya varıldığını belirterek, bu konuda daha geniş bir anlaşma sağlamak için çalışmalarını sürdürdüklerini sözlerine ekledi.

*Haberin görseli AA tarafından servis edilmiştir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP