DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2138279-0.49663%
İstanbul
23°

PARÇALI BULUTLU

16:27

İKİNDİYE KALAN SÜRE

9 Yaşındaki Yusufhan Çakır Piyano Yarışmasında Birinci Oldu
13 okunma

9 Yaşındaki Yusufhan Çakır Piyano Yarışmasında Birinci Oldu

ABONE OL
Eylül 2, 2024 07:48
9 Yaşındaki Yusufhan Çakır Piyano Yarışmasında Birinci Oldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Samsun’un Çarşamba ilçesinde yaşayan Yusufhan Çakır, henüz 9 yaşında olmasına rağmen olağanüstü yetenekleriyle dikkat çekiyor. Yusufhan, son zamanlarda katıldığı 6’ncı IPC Uluslararası Piyano Yarışması’nda kendi yaş kategorisinde birincilik elde etti. Ancak yeteneği sadece müzikle sınırlı değil. Bilgisayar oyunları geliştirme, yazılım kodlama, rubik küp çözme ve gölgelendirmeli resim çizme gibi farklı alanlarda da büyük bir yetenek gösteriyor.

Yusufhan’ın piyano macerası, 5 yaşında başladı. Kısa sürede aldığı eğitimlerle birçok yarışmada dereceye girmeyi başardı. Ailesi, Yusufhan’ın piyanoya olan ilgisini keşfettikten sonra onu desteklemek için her şeyi yaptı. Çocukluk yıllarından itibaren müzik eğitimi alan Yusufhan, artık bu alanda önemli bir isim olmaya hazırlanıyor. Ancak müzik, Yusufhan için tek ilgi alanı değil. Yusufhan, bilgisayar oyunları geliştirme ve yazılım kodlama gibi dijital alanlara da ilgi duyuyor. Roblox Stüdyo’da kendi oyunlarını tasarlayan Yusufhan, Delphi ve Python gibi platformlarda da yazılım çalışmaları yapıyor. Yusufhan, rubik küp çözme konusunda da oldukça yetenekli. 3×3’lük rubik küpü sadece 5 günde çözmeyi başaran Yusufhan, daha sonra 4×4, 5×5 ve 6×6’lık küpleri de çözmeyi öğrendi. Üstelik 3 boyutlu yazıcı kullanarak kendi tasarımlarını yaratıyor ve bunları çevresindeki insanlarla paylaşıyor.

‘YUSUFHAN ÇOK YÖNLÜ BİR KİŞİLİĞE SAHİP’

Yusufhan’ın babası Süleyman Çakır, oğlunun çok yönlü bir kişiliğe sahip olduğunu vurguluyor. Süleyman Bey, “Yusufhan piyano çalmak isteyip istemediğini sordum, istediğini söyleyerek piyanonun başına oturdu. O günden beri Yusufhan piyanoyla bu noktaya geldi. Ciddi bir yeteneğinin olduğunu fark ettiğimizde başlangıç olarak dijital programlardan yardım aldık. Pandemi dönemine denk geldiği için hiçbir hocaya ulaşamıyorduk. Bu programı kısa bir sürede bitirdi, sonrasında bir hoca arayışına başladık. Yusufhan’ın piyano yeteneğini ortaya çıkardık. Çarşamba ilçesinde böyle bir olanak olmadığı için her hafta sonu yaklaşık 70 kilometre yol yaparak Samsun’a geliyoruz. Elimizden geldiğince destek olmaya çalışıyoruz. Yusufhan çok yönlü bir kişiliğe sahip. Resim yapmayı çok seviyor. Gerçek boyutlu gölgelendirme yapıyor. Evde 2 bine yakın gölgelendirme kalemleri var. Yazılımla uğraşıyor ve şu anda Roblox Stüdyo’da oyun tasarlıyor. Projesi bitmek üzere. Proje bittikten sonra Kodland platform, Delphi, Python gibi programlarla yazılıma devam etmesi isteniyor. Bunun dışında rubik küpleri çok seviyor. Endüstriyel tasarım programlarında 3 boyutlu çizimler yaparak tasarımlarını 3 boyutlu yazıcıdan çıktı alıyor” diye konuşuyor.

‘DUYDUĞU PARÇALARI NOTASIZ BİR ŞEKİLDE PİYANO İLE ÇALABİLİYOR’

Yusufhan’ın annesi Gökçe Çakır, oğlunun sahip olduğu ‘absolut kulak’ özelliğinden bahsediyor. Gökçe Hanım, “Yusufhan duyduğu parçaları notasız bir şekilde piyano ile çalabiliyor. Bu özelliğini keşfettiğimizde birçok parçayı türküler dahil nota bakmaksızın çalabildi. Birçok ödül kazandı. En son 6’ncı IPC Uluslararası Piyano Yarışması’nda birincilik aldı. Aynı zamanda İngiltere Kraliyet Ailesi Royal Akademi’nin sınavlarına giriyor. 8 aşamadan oluşan sınavların son aşamasındayız. 8’inci aşamayı da geçtikten sonra dünyada 60 ülkede geçerli lise diplomasına sahip olacak” diye konuşuyor. Yusufhan’ın Royal Akademi’nin sınavını geçmesi, gelecekte müzik ve sanat alanında daha da başarılı olmasını sağlayacak gibi görünüyor.

‘YAZILIM HAKKINDA DERSLER ALIP OYUNLAR YAPIYORUM’

Yusufhan, yaptığı çalışmalara ilişkin şunları söylüyor: “En son katıldığım uluslararası piyano yarışmasında birinci oldum ve dereceye girdim. Piyano dışında rubik küplerle ilgileniyorum. Rubik küp ile çalışmaya 3 çarpı 3 ile başladım ve 5 günde çözdüm. Sonra 4, 5 ve 6 çarpı 6’ya kadar çözdüm. Yeni küpleri de yapıyorum. Üçgen, piramit, megaminx, altıgen ve ayna küplerini de çözebiliyorum. Resim konusunda da iyiyim. Gölgelendirme, parlatma ve gerçekçilik detaylarını da yapabiliyorum. 3D yazıcımızda da kendi tasarımlarımı yapıyorum. Bazılarını okula veriyorum. Yazılım hakkında platformlardan ve Roblox Stüdyo üzerinden dersler alıp oyunlar yapıyorum.” Yusufhan’ın sahip olduğu çok yönlü yetenekler, gelecekte ona birçok alanda başarı getireceğe benziyor.

Haber-Kamera: Samsun,

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Bilgisayar Çarşamba Yazılım Samsun Kültür Sanat Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP