DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2139089-0.77485%
İstanbul
21°

PARÇALI BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

9 Yaşındaki Yusufhan Çakır Piyano Yarışmasında Birinci Oldu
14 okunma

9 Yaşındaki Yusufhan Çakır Piyano Yarışmasında Birinci Oldu

ABONE OL
Eylül 2, 2024 07:47
9 Yaşındaki Yusufhan Çakır Piyano Yarışmasında Birinci Oldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çarşamba’da yaşayan 9 yaşındaki Yusufhan Çakır, 6. Uluslararası IPC Piyano Yarışması’nda kendi yaş grubunda birincilik kazandı. Bu yetenekli genç, yalnızca müzikle ilgilenmiyor; aynı zamanda bilgisayar oyunları geliştirme, yazılım kodlama, çeşitli Rubik Küp çözme ve gölgelendirmeli resim çizme gibi yeteneklere de sahip. Yusufhan, Royal Akademi’nin sınavlarına girdi ve anne Gökçe Çakır, “8 aşamadan oluşan sınavların son aşamasındayız. 8. aşamayı da geçtikten sonra dünyanın 60 ülkesinde geçerli bir lise diplomasına sahip olacak” dedi.

Yusufhan Çakır, henüz 5 yaşındayken piyano çalmaya başladı ve kısa sürede aldığı eğitimle birçok yarışmada dereceye girdi. 8-9 Haziran’da katıldığı 6. IPC yarışmasında B kategorisinde birinci olan Çakır, piyanonun yanı sıra bilgisayar oyunları yapımına, yazılım programlarına ve farklı Rubik Küplerine de ilgi duyuyor. Yusufhan’ın tarih öğretmeni babası Süleyman Çakır, oğlunun piyano dışında ilgi alanlarını şöyle anlatıyor: “Piyanonun yanı sıra Roblox Stüdyo’da oyun tasarlıyor. Delphi, Python gibi platformlarda da yazılım geliştiriyor.”

‘YUSUFHAN ÇOK YÖNLÜ BİR KİŞİLİĞE SAHİP’

Yusufhan’ın piyano dersleri için her hafta ilçeler arasında yolculuk yaptıklarını söyleyen Süleyman Çakır, “Yusufhan’a piyano çalmak isteyip istemediğini sordum, istediğini söyleyerek piyanonun başına oturdu. O günden beri Yusufhan piyanoyla bu noktaya geldi. Ciddi bir yeteneğinin olduğunu fark ettiğimizde, başlangıçta dijital programlardan yardım aldık. Telefonumuzda kullandığımız bir program işimizi kolaylaştırdı. Pandemi döneminde hiçbir hocaya ulaşamıyorduk. Bu programı kısa sürede bitirdi ve ardından bir hoca arayışına başladık. Yusufhan’ın piyano yeteneğini ortaya çıkardık. 5 yaşında piyanoya başladı ve şu anda 9 yaşında. Çarşamba’da böyle bir olanak olmadığı için her hafta sonu yaklaşık 70 kilometre yol yaparak Samsun’a gidiyoruz. Elimizden geldiğince destek olmaya çalışıyoruz. Yusufhan çok yönlü bir kişiliğe sahip. Resim yapmayı çok seviyor. Gerçek boyutlu gölgelendirme çalışmaları yapıyor. Evde 2000’e yakın gölgelendirme kalemi var. Yazılımla uğraşıyor ve şu anda Roblox Stüdyo’da bir oyun tasarlıyor. Projesi bitmek üzere. Proje bittikten sonra Kodland platform, Delphi, Python gibi programlarla yazılıma devam etmesi isteniyor. Bunun dışında Rubik Küpleri çok seviyor. Endüstriyel tasarım programları kullanarak 3 boyutlu çizimler yapıyor ve tasarımlarını 3 boyutlu yazıcıda çıktı alıyor” dedi.

‘DUYDUĞU PARÇALARI NOTASIZ BİR ŞEKİLDE PİYANO İLE ÇALABİLİYOR’

Yusufhan’ın girdiği sınavla 60 ülkede geçerli bir lise diploması elde edebileceğini belirten biyoloji öğretmeni anne Gökçe Çakır şunları söyledi: “Yusufhan ‘absolut kulak’ dediğimiz, özel bir yeteneğe sahip. Duyduğu parçaları notasız bir şekilde piyano ile çalabiliyor. Bu özelliğini keşfettiğimizde, birçok parçayı türküler dahil, nota bakmaksızın çalabiliyordu. Birçok ödül kazandı. En son 6. IPC Uluslararası Piyano Yarışması’nda birincilik aldı. Aynı zamanda İngiltere Kraliyet Ailesi Royal Akademi’nin sınavlarına giriyor. 8 aşamadan oluşan sınavların son aşamasındayız. 8. aşamayı da geçtikten sonra dünyada 60 ülkede geçerli lise diplomasına sahip olacak.”

‘YAZILIM HAKKINDA DERSLER ALIP OYUNLAR YAPIYORUM’

Yaptığı çalışmaları hakkında konuşan Yusufhan Çakır, “En son katıldığım uluslararası piyano yarışmasında birinci oldum. Piyano dışında Rubik Küplerle ilgileniyorum. Rubik Küp ile çalışmaya 3×3 ile başladım ve 5 günde çözdüm. Sonra 4×4, 5×5 ve 6×6’ya kadar çözdüm. Yeni küpler de yapıyorum. Üçgen, piramit, megaminx, altıgen ve ayna küplerini de çözebiliyorum. Resim konusunda da iyiyim. Gölgelendirme, parlatma ve gerçekçilik detaylarını da yapabiliyorum. 3D yazıcımızda kendi tasarımlarımı yapıyorum. Bazılarını okula veriyorum. Yazılım hakkında platformlardan ve Roblox Stüdyo üzerinden dersler alıp oyunlar yapıyorum” dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Bilgisayar Çarşamba Yazılım Samsun Sanat Müzik Teknoloji Kültür Sanat Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP