DOLAR 34,0201 -0.13%
EURO 38,1265 0.56%
ALTIN 2.831,841,05
BITCOIN 21242724.67617%
İstanbul
22°

HAFİF YAĞMUR

16:30

İKİNDİYE KALAN SÜRE

84 Yaşındaki Zeki Usta, Unutulmaya Yüz Tutan Saraçlık Mesleğini Yaşatıyor
13 okunma

84 Yaşındaki Zeki Usta, Unutulmaya Yüz Tutan Saraçlık Mesleğini Yaşatıyor

ABONE OL
Eylül 18, 2024 07:48
84 Yaşındaki Zeki Usta, Unutulmaya Yüz Tutan Saraçlık Mesleğini Yaşatıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kars’ın Sarıkamış ilçesinde yaşayan Zeki Dur, 60 yılı aşkın bir süredir saraçlık mesleğini sürdürüyor. Bu meslek, modern hayatın getirdiği değişimlerle unutulmaya yüz tutsa da, 84 yaşındaki Zeki usta, saraçlığın yaşatılması için çabalıyor.

Zeki Dur, gençliğinde babasından devraldığı bu mesleği büyük bir özveriyle sürdürüyor. Ancak gençlerin ilgisizliği ve atların yerini modern araçların alması, saraçlığın geleceği konusunda endişelerini artırıyor.

Yaşlı olmasına rağmen, mesleğini yaşatma umuduyla çabalayan Dur, sağlığı el verdiği sürece saraçlık yapmaya devam etmek istiyor. “Artık çırak bulamıyoruz, kimse çalışmıyor,” diyor Zeki usta.

Zeki Dur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, saraçlığın yok olmaya yüz tuttuğunu belirtiyor. Babasından öğrendiği mesleği sürdürmek için elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyor.

“84 yaşındayım, bu bölgede bu işi yapan tek kişiyim,” diye devam ediyor. “Karahamza köyünde çiftçilik yapıyordum, sonra buraya geldim, at arabası koşuyordum. Daha sonra babamdan devraldığım bu mesleğe başladım. Yıllardır bu işi yapıyorum ama artık çırak bulamıyorum, kimse çalışmıyor. Bölgede at sayısı da azaldı.”

Çiftçilerden Orhan Cengiz, Zeki ustanın bölgede saraçlık yapan tek kişi olduğunu söylüyor. “Babasına, anasına rahmet olsun, işimizi görüyor,” diyor. “Bir çırağı olsaydı, o devam ederdi, daha iyi olurdu.”

At sahiplerinden Halil Çamlı da saraçlığın yaşatılması gerektiğini vurguluyor. “Atlarımızın koşu takımları, hamut, gömlek, başlık ve dizgini bir tek Zeki amca yapıyor,” diyor. “O da olmazsa zaten yapan kimse yok, ondan Allah razı olsun.”

Yerel Haberler Kültür Sanat Sarıkamış Kültür Tarım Yaşam kars

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP