DOLAR 34,2768 0%
EURO 37,4295 -0.19%
ALTIN 2.920,79-0,24
BITCOIN 22236253.4361%
İstanbul
18°

AÇIK

16:00

İKİNDİYE KALAN SÜRE

8,200 Yıllık Aletler Gün Yüzüne Çıktı
16 okunma

8,200 Yıllık Aletler Gün Yüzüne Çıktı

ABONE OL
Ekim 14, 2024 10:47
8,200 Yıllık Aletler Gün Yüzüne Çıktı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İzmir’in Bornova ilçesinde bulunan Yeşilova Höyüğü’ndeki kazılarda, 8200 yıllık balta başı, kesici alet ve havan ele geçirildi. Kazı Başkanı Doç. Dr. Zafer Derin, bu buluntuların günlük hayatta yoğun bir üretim faaliyetinin varlığını gösterdiğini ve çalışan bir topluluğun varlığına işaret ettiğini belirtti. Bu bulgular, Ege Bölgesi’ndeki ilk toplumun yapısını ve yaşam tarzını aydınlatıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bornova Belediyesi ve Ege Üniversitesi’nin ortaklaşa yürüttüğü kazılarda, Yeşilova ve Yassıtepe höyüklerindeki yeni sezon çalışmaları devam ediyor. Önceki kazılarda 9 köyün gün yüzüne çıkarıldığı ve 8500 yıl öncesine dayanan tarihsel kalıntıların bulunduğu kentte, binlerce yıl öncesine ait çipura, zehirli vatoz, deniz kestanesi, istiridye ve midye kalıntıları keşfedildi. Bu kalıntılar, İzmirlilerin geçmişte de deniz ürünlerini tükettiklerini kanıtlıyor. Bu yılki kazılarda, 8200 yıllık balta başı, kesici alet ve havan gibi buluntulara da rastlandı.

Doç. Dr. Zafer Derin, Yeşilova Höyüğü kazılarının, 8500 yıl öncesine ait üretim ve teknoloji gibi konularda yeni bilgiler sağladığını belirtti. Geçen yıl başlatılan atölye kazıları, taş ve kemik alet üretildiğini ortaya koydu. Bu atölyede, serpantin taşları kullanılarak farklı boyutlarda balta ve kesici aletler üretilerek günlük yaşam ihtiyaçları karşılanıyordu. Bu aletlerin takas yoluyla başka topluluklarla da paylaşılmış olması muhtemeldir.

Doç. Dr. Derin, serpantin taşının Ege Bölgesi’ne özgü, çok sert bir taş olduğunu ve balta başı, kesici alet ve havan gibi aletlerin bu taştan yapıldığını vurguladı. Bu buluntular, 8200 yıl öncesine ait ve yoğun bir üretim faaliyetinin varlığına işaret eden önemli kanıtlar sunmaktadır. Bu bulgular, çalışan bir toplumun varlığına ve Ege Bölgesi’ndeki ilk toplulukların yapısı ve yaşam tarzlarına dair yeni bilgiler sunmaktadır.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Yeşilova Höyüğü Yerel Haberler Kültür Sanat Zafer Derin Yeşilova Bornova Kültür Güncel İzmir Ege

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.