DOLAR 34,1138 0.28%
EURO 38,1308 0.18%
ALTIN 2.859,091,07
BITCOIN 21529411.97515%
İstanbul
21°

PARÇALI BULUTLU

13:03

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

82 Yaşındaki Kilim Ustası Yaşar Elbir, Geleneksel Yöntemlerle Mesleğini Sürdürüyor
7 okunma

82 Yaşındaki Kilim Ustası Yaşar Elbir, Geleneksel Yöntemlerle Mesleğini Sürdürüyor

ABONE OL
Ağustos 11, 2024 08:50
82 Yaşındaki Kilim Ustası Yaşar Elbir, Geleneksel Yöntemlerle Mesleğini Sürdürüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gaziantep’in tarihi dokusunu yansıtan kilimleri el emeğiyle dokuyan 82 yaşındaki Yaşar Elbir, babasından miras kalan tahta tezgahında geleneksel yöntemlerle mesleğini sürdürüyor. Şahinbey ilçesindeki 3 metrekarelik dükkanında, ilerlemiş yaşına rağmen her gün sabahın ilk ışıklarıyla birlikte tezgahının başına geçiyor.

75 yıldır kilim dokuyan Elbir, eski Osmanlı ve Antep evlerinde, yörük çadırlarında kullanılan sedir, yerlere serilen şark köşeleri ve motif amacıyla duvarlara asılan kilimler dokuyor. Türkülerine konu olan bu kilimler, Elbir’in babasından öğrendiği bir mirasın devamı. Yurt içinde ve yurt dışında müşterilerine ulaşan bu el dokuması kilimlerle hem geçimini sağlıyor hem de mesleğini yaşatıyor.

Elbir, teknolojiye direnerek geleneksel yöntemlere bağlı kalmayı tercih ediyor. 1995 yılından beri el dokuması kilimlere olan bağlılığını koruyarak, modern makinelerin yerini aldığı bir sektörde bu geleneği yaşatmaya çalışıyor. Eski el tezgahının son ustası olarak, mesleği öğretmeye hazır olduğunu belirtiyor: “Bu meslekte bir tek ben kaldım. Öğrenmek isteyen varsa gelsin öğreteyim.”

Gaziantep’te kilim dokumacılığı yüzyıllardır önemli bir yer tutuyor. Ancak sanayinin gelişmesiyle tahta tezgahların yerini elektronik tezgahlar almış ve mesleğe olan ilgi azalmış. Elbir, “Bu meslek ölmesin diye çaba sarf ediyorum” diyor. Çırak yetiştirememenin ve mesleğe olan ilginin azalmasının kilim dokumacılığının geleceğini tehdit ettiğinin farkında.

Halı, kilim, savan ve çulha gibi ürünlerin artık fabrikalarda modern makinelerde üretildiğini belirten Elbir, Gaziantep’te bir zamanlar 9 bin ile 10 bin arasında olan tahta tezgahların bugün tamamen ortadan kalktığını söylüyor. Her gün tezgahın başında çalışmaya devam eden Elbir, “Babamın mesleğini sürdürüyorum. Kilim dokumacılığı sadece Gaziantep’te var, başka yerde yok,” diyor.

Tek başına kalan bir ustanın çabası, Gaziantep’in geleneksel kilim dokumacılığının devamı için mücadele ediyor.

gaziantep Baba Kültür Yerel Yaşam Kültür Sanat Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP