DOLAR 34,0448 -0.06%
EURO 38,0189 0.26%
ALTIN 2.820,180,63
BITCOIN 21497905.74544%
İstanbul
23°

PARÇALI BULUTLU

16:30

İKİNDİYE KALAN SÜRE

800 yıllık camiyi kurtarmak için çevresindeki ağaçları kestiler
13 okunma

800 yıllık camiyi kurtarmak için çevresindeki ağaçları kestiler

ABONE OL
Ağustos 20, 2024 08:48
800 yıllık camiyi kurtarmak için çevresindeki ağaçları kestiler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Trabzon’un Hayrat ilçesindeki 809 yıllık tarihi Doğanmahalle Camii’nin korunması için mahalle sakinleri zorlu bir karar almak zorunda kaldı. Cami, yıllardır çevresindeki ağaçların köklerinin yayılması ve yapıya zarar vermesi nedeniyle tehdit altındaydı. Ağaçlar aynı zamanda minare ve çatıda deformasyona neden olmuş, mezarlığa da zarar vermişti.

Mahalle muhtarı Muhammet Mustafa Kurulay, caminin önemini vurgulayarak, “Bu camide ilk cuma namazı kılındığı biliniyor ve bizim için büyük bir önem taşıyor. Ağaçların caminin yapısına, mezarlığa ve elektrik tellerine verdiği zararlar göz ardı edilemezdi. Bu nedenle mahallenin ortak kararıyla ve gerekli izinleri aldıktan sonra ağaçlar kesildi.” dedi.

Mahalle sakinlerinden Mustafa Çolakoğlu ise, “Cami bu ağaçlar yüzünden görünürlüğünü kaybetmişti. Mezarlık da zarar görüyordu. Bu nedenle hepimizin ortak kararına göre ağaçların kesilmesi yönünde hareket ettik. Hiçbir şey izinsiz yapılmadı, gereken tüm izinler alındı.” açıklamasında bulundu.

Hayrat ilçesi sakinleri, tarihî miraslarını korumak için zorlu bir karar alarak caminin geleceğini güvence altına almaya çalıştılar. Bu olay, tarihi eserlerin korunması ve çevre düzenlemesi arasında yaşanan dengeyi bir kez daha gözler önüne serdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Kültür Sanat

Trabzon Hayrat Cami Çevre Kültür Yaşam Kültür Sanat Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.