DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2150241-0.65795%
İstanbul
20°

HAFİF YAĞMUR

16:28

İKİNDİYE KALAN SÜRE

80 Yaşındaki Müzisyen Ömer Darcanlı, Dedesinden Öğrendiği Darbuka Ritimleriyle Avrupa’da Konserler Verdi
9 okunma

80 Yaşındaki Müzisyen Ömer Darcanlı, Dedesinden Öğrendiği Darbuka Ritimleriyle Avrupa’da Konserler Verdi

ABONE OL
Ağustos 10, 2024 08:48
80 Yaşındaki Müzisyen Ömer Darcanlı, Dedesinden Öğrendiği Darbuka Ritimleriyle Avrupa’da Konserler Verdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kırklarelili Ömer Darcanlı, 80 yaşında olmasına rağmen müzik tutkusunu hiçbir zaman kaybetmemiş, dedesinden öğrendiği darbuka ritimleriyle yıllarca Avrupa’nın dört bir yanını gezip konserler vermiş bir müzisyen.

13 yaşındayken babasının vefatının ardından annesi ve kardeşleriyle İstanbul’a, dedesinin yanına göç etmek zorunda kalan Darcanlı, orada “Ömer usta” olarak bilinen dedesinden darbuka çalmayı öğrenmiş.

Darbuka, Darcanlı için sadece bir müzik aleti değil, aynı zamanda geçim kaynağı olmuş. 16 yaşından beri düğünlerde ve organizasyonlarda darbukasıyla ritim tutarak hayatını kazanmış.

Gençlik yıllarında bazı sanatçılarla Avrupa turnesine çıkan Darcanlı, yıllarca İstanbul ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde müzik yapmış. Ancak 1988 yılında eşi ve dört çocuğuyla doğduğu Kırklareli’ne dönmeye karar vermiş.

Memleketi Kırklareli’nde de darbukasını elinden bırakmamış, düğünlerde müzisyen olarak hizmet vermeye devam ediyor. “Her şey müzikle başlar müzikle biter” diyen Darcanlı, müziğin hayatının merkezinde olduğunu her fırsatta vurguluyor.

AA muhabirine verdiği röportajda, dedesinden öğrendiği ritimleri yıllarca Avrupa ve Türkiye’de yankılandırdığını belirten Darcanlı, darbukasıyla ritim tutarken kendinden geçtiğini ve yıllarca hedeflerinin peşinden koştuğunu söylüyor.

Darbukasıyla çok güzel bir hayat yaşadığını ifade eden Darcanlı, birçok ünlü sanatçıyla çalıştığını ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde konserler verdiğini anlatıyor. Ayhan Işık ile Almanya’ya gitmiş, Fransa, Belçika, Hollanda, İsveç ve İsviçre gibi ülkelerde konserler vermiş.

Şu sıralar düğünlerde müzik yapan Darcanlı, darbukasını kolunun altına aldığında ayrı bir heyecan duyduğunu belirtiyor. “Müzik beni bıraktı sayılır ama ben müziği bırakmadım” diyen Darcanlı, korolara ve düğünlere gittiğini, darbukanın kendisini moral ve motivasyon açısından beslediğini söylüyor.

“Evin nasıl bir temeli varsa darbuka da müziğin temelidir” diyen Darcanlı, darbukanın müziğin temeli olduğuna ve bir ritim olmadan ne oynayabileceğimize ne de ağlayabileceğimize inanıyor.

Dört çocuğundan hiçbirini müzisyen yapamamış olmasına rağmen, onların hayatında da müziğin önemli bir rol oynadığını söylüyor. Darbuka kursları veren Darcanlı, müzikten kopamadığını ve eş dostunun ricası üzerine düğünlere gitmeye devam ettiğini belirtiyor.

Yaşına rağmen çalışmaya devam ettiği için birçok kişi tarafından takdir edilen Darcanlı, müzik sektöründe “Ömer baba” ve “Ömer hoca” olarak tanınıyor. Ömrü yettiği kadar müzikle iç içe yaşamaya devam etmek istediğini belirten Darcanlı, müziğin hayatının her alanında önemli bir yer tuttuğunu vurguluyor.

Ömer Usta İstanbul Gençlik Baba Müzik Yaşam Kültür Sanat Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP