DOLAR 33,9994 -0.19%
EURO 38,0675 0.4%
ALTIN 2.830,010,98
BITCOIN 21616084.39551%
İstanbul
21°

AZ BULUTLU

05:16

SABAHA KALAN SÜRE

80 Yaşındaki Halil Ayhan, 65 Yıldır Kerpiç Döküyor
7 okunma

80 Yaşındaki Halil Ayhan, 65 Yıldır Kerpiç Döküyor

ABONE OL
Eylül 18, 2024 09:48
80 Yaşındaki Halil Ayhan, 65 Yıldır Kerpiç Döküyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kayseri’nin Develi ilçesinde yaşayan Halil Ayhan, 80 yaşında olmasına rağmen babasından öğrendiği kerpiç dökme sanatını 65 yıldır sürdürüyor. Sindelhöyük Mahallesi’nde yaşayan Ayhan, çocukluğunda babasıyla birlikte memleketlerindeki kerpiç evlerin inşası ve onarımında çalışarak mesleğin inceliklerini öğrendi.

Ayhan, günümüzde bile toprak, su ve saman karışımını ustalıkla yoğurarak, yörenin geleneksel mimarisine özgü kerpiçler üretiyor. Yaşlı olmasına rağmen talebe göre kerpiç üretmeye devam eden Ayhan, bu mesleğin kendisini genç tuttuğunu söylüyor.

AA muhabirine verdiği demeçte, kerpiç üretiminin geçmişine dair bilgi veren Ayhan, “Çocukluğumdan beri kerpiçle çalıştım. Memleketimizde briket gibi malzemeler yoktu, her şey kerpiçten yapılırdı. 14-15 yaşlarında babamdan bu işi öğrendim ve o zamandan beri kalıpları çekerek kerpiç yapıyorum. Komşularımızın ve arkadaşlarımızın işlerine gider, yevmiyeyle çalışırdık. O zamanlar kerpiççilik çok yoğun bir işti. Evler, samanlıklar, odunluklar kerpiçten yapılıyordu. Herkes kerpiççi arardı.” diyor.

Uzun yıllara dayanan meslek hayatında birçok kerpiç yapı inşa eden Ayhan, geleneksel yöntemlere sadık kalarak, kaliteli ve estetik bir iş çıkardığının altını çiziyor. Kerpiç üretiminin püf noktalarını da anlatan Ayhan, “Toprağı, suyu ve samanı belirli bir oranla karıştırmanız gerekiyor. Karışım çamur haline gelip kıvamını alınca güzel kerpiçler elde ediyorsunuz. Daha sonra kerpiçleri güneşe dizip uzun süre bekletiyorsunuz. Sonra da inşaatlarda kullanıma hazır hale geliyor. Kerpiç evler kışın sıcak, yazın serin oluyor. Ben kerpiççiliğin unutulmaması için bu işi yapıyorum. Gençler bu mesleğe ilgi göstermiyor. Para için değil, bu sanatın yaşatılması için çalışıyorum. Köyümüzde 70-80 yıllık çift katlı kerpiç binalar var, çok sağlam ve dayanıklı. Kerpiçler ömürlük. Kerpiç evde bir gece yatın, havasını ve sıhhatini hissedin. Gündüzleri de burada oturun ve serinliğini deneyimleyin. Briketler insanı yakıyor, gece uyutmuyor.” şeklinde konuşuyor.

Ayhan, kerpiç dökerek kazandığı parayla 5 çocuğunu büyüttüğünü ve geçimini sağladığını ekliyor.

Kaynak: AA / Müzahim Zahid Tüzün – Güncel

Yerel Haberler Kültür Sanat Halil Ayhan kayseri Güncel Develi Yaşam

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP