DOLAR 34,0713 0.14%
EURO 38,0911 0.01%
ALTIN 2.835,570,24
BITCOIN 21487103.64535%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:17

SABAHA KALAN SÜRE

8 gün için gittikleri uzayda 56 gündür mahsur kalan astronotlar Dünya'ya 2025'te dönebilir | Dış Haberler
  • 7/24 Haber izle
  • Gündem
  • Avrupa
  • 8 gün için gittikleri uzayda 56 gündür mahsur kalan astronotlar Dünya'ya 2025'te dönebilir | Dış Haberler
14 okunma

8 gün için gittikleri uzayda 56 gündür mahsur kalan astronotlar Dünya'ya 2025'te dönebilir | Dış Haberler

Haziran ayında Dünya'dan 8 günlük bir görev için ayrılan iki astronot, Boeing'in Starliner kapsülünde yaşanan sorunların ardından Uluslararası Uzay İstasyonu'nda mahsur kalmaya devam ediyor. Muhtemel dönüş tarihi, Şubat 2025.

ABONE OL
Ağustos 8, 2024 10:46
8 gün için gittikleri uzayda 56 gündür mahsur kalan astronotlar Dünya'ya 2025'te dönebilir | Dış Haberler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

NASA, Boeing Starliner’ın teknik sorunlar nedeniyle Dünya’ya dönüşünün gecikmesi sebebiyle Uluslararası Uzay İstasyonunda mahsur kalan iki Amerikalı astronotun, uzay istasyonunda kalış sürelerinin uzatıldığını duyurdu. Butch Wilmore ve Suni Williams, Starliner’ın tamirinin mümkün olmaması durumunda, Şubat 2025’e kadar uzay istasyonunda kalma olasılıkları olduğunu belirttiler.

Astronotlar, Boeing’in Starliner kapsülü ile ilk mürettebat yolculuğunu gerçekleştirmişlerdi. Starliner’ın Dünya’ya güvenli bir şekilde iniş yapabilmesi için gerekli olan onarımların tamamlanması şu anda belirsiz. Astronotlar, Şubat 2025’te SpaceX’in Crew Dragon’u ile Dünya’ya geri dönebilecekleri düşünülüyor.

NASA, astronotların Dünya’ya dönüşünün nasıl gerçekleştirileceğine dair çeşitli seçenekler üzerinde çalışıyor. Bu seçenekler arasında, Ağustos ayında fırlatılması planlanan SpaceX’in Crew Dragon’ının iki koltuğunu boş bırakmak da yer alıyor. Crew Dragon’ın fırlatılışı ise bir ay ertelenmiş olup, yeni fırlatma tarihi 24 Eylül’den sonra olarak belirlendi.

Astronotlar, 5 Haziran’da sekiz günlük bir test görevi için uzay istasyonuna gitmişlerdi. Ancak Starliner’ın itki sisteminde yaşanan sorunlar nedeniyle görev süresi uzadı. Bu sorunlar, Starliner’ın astronotları güvenli bir şekilde Dünya’ya geri getirebilme yeteneği konusunda şüpheler yaratıyor.

Boeing’in Starliner ile Dünya’ya dönmeyi planlayan astronotların SpaceX’in aracı ile geri getirilmesi, Boeing için büyük bir darbe olarak değerlendiriliyor. Zira Boeing uzun yıllardır SpaceX ve Crew Dragon ile rekabet halinde bulunuyor.

SpaceX, 2 Ağustos’ta yaptığı açıklamada, Starliner’ın mürettebatını güvenli bir şekilde Dünya’ya geri getireceğine olan güvenlerinin tam olduğunu belirtti.

Son raporlar, NASA ve Boeing yöneticileri arasında yaşanan gerilimi ortaya koyuyor. Bazı NASA yöneticileri, Starliner’ın Williams ve Wilmore’u geri getirebilme yeteneği hakkında şüpheler duyuyor.

Boeing, son yıllarda yaşanan uçak kazaları ve teknik sorunlar nedeniyle ciddi bir imaj kriziyle boğuşuyor. Bu durum, Boeing’in Starliner ile ilgili yaşadığı sorunları daha da önemli hale getiriyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP