DOLAR 34,0713 0.14%
EURO 38,0911 0.01%
ALTIN 2.835,570,24
BITCOIN 21487103.64535%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:17

SABAHA KALAN SÜRE

8 Bin Yıllık Kadın Heykelciği İzmir’de Bulundu
9 okunma

8 Bin Yıllık Kadın Heykelciği İzmir’de Bulundu

ABONE OL
Ağustos 15, 2024 09:48
8 Bin Yıllık Kadın Heykelciği İzmir’de Bulundu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İzmir’in Kemalpaşa ilçesindeki Ulucak Höyüğü’nde yapılan kazılar, 8 bin yıllık bir kadın heykelciği ortaya çıkardı. Heykelcik kil kullanılarak yapılmış ve Trakya Üniversitesi’nden Prof. Dr. Özlem Çevik tarafından yönetilen kazı ekibi tarafından bulundu. Çevik, heykelciğin ağzının belirgin bir şekilde işlendiğini vurguladı. Bu özellik, heykelciği diğerlerinden ayıran önemli bir detay. Genellikle, bu dönemden kalma heykelciklerde göz ve burun belirginleştirilirken, bu heykelcikte açıkça belirlenmiş bir ağız ve takı olabilecek şekilde boynunda bir çukur dikkat çekiyor.

Ulucak Höyüğü, İzmir’in en eski yerleşim yerlerinden biri olarak kabul ediliyor ve 8 bin 850 yıl öncesine uzanan tarihiyle Batı Anadolu’nun erken dönem çiftçi köylerinin önemli bir örneğini temsil ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi, Kemalpaşa Belediyesi ve Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’nin desteğiyle yürütülen kazılar, höyüğün neolitik dönem yerleşiminin 1150 yıl boyunca kesintisiz devam ettiğini gösteriyor.

Prof. Dr. Çevik, Ulucak Höyüğü’ndeki kazılarda şimdiye kadar 6 adet kadın heykelciği bulunduğunu belirtti. Genellikle, kol, bacak ve baş gibi parçalar ortaya çıkarılırken, bu yıl bulunan heykelcik tüm olarak ele geçirildi. Çevik, bu heykelciklerin, toplum içindeki ayrıcalıklı bir konumu temsil eden kişileri yansıtabileceğini ve ritüel amaçlarla kullanılmış olabileceğini düşünüyor. Heykelcikler genellikle evlerin içinde, fırınların yanında, kapı eşiklerinin altındaki çukurlarda ya da öğütme taşları veya çakmak taşları ile birlikte bulunuyor.

Prof. Dr. Çevik, bulunan heykelciğin topluluk içinde bir hikayeyi anlatabilecek bir bireyi temsil edebileceğini ve ritüel bir nesne olarak kullanılmış olabileceğini ifade ediyor. Heykelciğin 8-10 santimetre büyüklüğünde olması ve kil kullanılarak yapılmış olması dikkat çekici özelliklerinden bazıları.

Haber: Kadir ÖZEN – Kamera: Gökhan KILIÇ / İZMİR,

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kemalpaşa Ulucak İzmir Kültür Kültür Sanat Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP