DOLAR 34,2041 0.06%
EURO 37,9692 -0.34%
ALTIN 2.915,350,68
BITCOIN 21856550.46784%
İstanbul
17°

PARÇALI BULUTLU

16:16

İKİNDİYE KALAN SÜRE

79 Yaşındaki Usta, 2024 Yılının Ahisi Seçildi
4 okunma

79 Yaşındaki Usta, 2024 Yılının Ahisi Seçildi

ABONE OL
Ekim 1, 2024 10:47
79 Yaşındaki Usta, 2024 Yılının Ahisi Seçildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Trabzon’lu Ahşap Oyma Ustası Yaşar Ercin, 2024 Yılının Ahisi Seçildi

Trabzon’un Akçaabat ilçesinde doğup büyüyen Yaşar Ercin (79), çocukluğundan beri babasının atölyesinde marangozluğun inceliklerini öğrendi. Özellikle ahşap oymacılığı konusunda uzmanlaşan Ercin, yıllar boyunca bölgedeki camilerin minber, mihrap, vaaz kürsüsü ve kapılarını özenle süsledi. Geleneksel sanatını yaşatan ve sürdüren Ercin, 2024 yılının ahisi seçilerek Kırşehir’de düzenlenen bir törenle Ticaret Bakanlığı tarafından ‘Ahi Esnafı Beratı’ ile onurlandırıldı.

Ercin, “Babamdan kalan bir sanat. Yıllardır camilerin bütün dizaynını, tavanını, kapısını yapıyoruz.” diyerek mesleğine olan bağlılığını vurguladı. Ercin, 1957-58 yıllarında babasının atölyesinde marangozluk yapmaya başladığını ve çocukluğundan beri bu sanatın içinde olduğunu belirtti.

‘Sanat Bitiyor, Tarih Oluyor’

Yaşar Ercin, el sanatlarının günümüzde kaybolmaya yüz tuttuğunu ve gençlerin bu mesleklere ilgi göstermediğini üzüntüyle ifade etti. “Sanat bitiyor, tarih oluyor. Sanat altın bileziktir. Ne mutlu yapabilene. Sanat okullarından çocukları göndersinler bizlere, yapmış olduğumuz sanatlardan yararlanırlar.” diyen Ercin, gençlere mesleğini öğretmek için can attığını dile getirdi. “79 yaşındayım. Halen daha çalışmak istiyorum. Çünkü seviyorum mesleği. Eskiden adam çocuğunu getirirdi. Para verirdi ‘çocuğumu yetiştir’ derdi. Şimdi biz para veriyoruz, kimseyi bulamıyoruz. Herkesin elinde bir telefon, sahillerde geziyorlar.” diye konuştu.

‘El Oyması İşi Kalktı’

Ercin, geleneksel el işçiliğinin yerini modern CNC makinelerinin aldığını ve bu durumun el sanatlarını tehdit ettiğini belirtti. “Mesleğimiz yavaş yavaş bitiyor. Seri ve ucuza döndü artık. Çok para, çok zaman alıyor. İşini bilen buluyor, yaptırıyor, parayı veriyor. CNC makineler var. Ben 20 günde yapıyorsam, o işleyerek 2 saatte yapıyor. Ben 20 bin liraya yapıyorsam, o 5 bin liraya yapıyor.” şeklinde konuştu.

‘Çok Güzel Bir Duygu’

Trabzon’da yılın ahisi seçilmesinden duyduğu mutluluğu dile getiren Ercin, “Demek ki sanatımızın karşılığı buymuş. Çok güzel bir duygu. Benim çocuklarım, Almanya’dan yeğenlerim arayıp tebrik ediyor, gurur duyuyorum. Bu yaşta güzel bir şey. Gazetelerde, televizyonlarda bizim de sanatımızı da dinlesinler.” dedi.

Yerel Haberler Kültür Sanat Trabzon Ekonomi Güncel Kültür Sanat Yaşam

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.