AFAD verilerine göre, 28 Ocak’tan bu yana Ege Denizi’nde 754 deprem tespit edildi (saat 14.00 itibariyle).
Bu yoğun deprem aktivitesi, 1’den küçük 1, 1-2 arası 109, 2-3 arası 293, 3-4 arası 294 ve 4-5 arası 57 depremi içeriyor. En şiddetli deprem ise 4,9 büyüklüğünde kaydedildi. Depremler, Santorini Adası’nın yaklaşık 25 kilometre kuzeydoğusunda, 5 ila 25 kilometre derinlikte meydana geldi.
Gazi Üniversitesi DEMAR Müdürü Prof. Dr. Samet Arslan, Santorini Adası yakınlarındaki yoğun deprem aktivitesini değerlendirdi. Arslan, Ege Denizi’nin oluşum sürecinin deprem serileriyle karakterize olduğunu, haftalarca, aylarca hatta yıllarca süren bu olaylara “deprem fırtınası” denildiğini belirtti. Bu durumun, Ege Denizi ve kıyı ülkeleri (Türkiye ve Yunanistan) için alışılmadık olmadığını vurgulayan Arslan, 2011 yılında aynı bölgede 14 ay süren, 7.7-7.8 büyüklüğünde bir deprem yaşandığını hatırlattı. Ancak mevcut depremlerin, 2023 Kahramanmaraş depremlerinden farklı olduğunu, volkanik hareketlerle ilişkili mekanik bir fay hareketi olmadığını açıkladı. Bu depremlerin çoğunlukla 4-5.5 şiddetinde olduğunu ve yıkıcı olma olasılığının düşük olduğunu, ancak sayıca fazla olmaları nedeniyle psikolojik etkilerinin yüksek olabileceğini ifade etti.
İzmir Körfezi’ndeki deniz çekilmesi iddiaları ve olası tsunami riskiyle ilgili olarak Prof. Arslan, deprem merkezine olan uzaklığı göz önünde bulundurarak, bu büyüklükteki bir depremin tsunami oluşturmasının kıyıları etkilemeyeceğini belirtti. Ancak depremlerin düşük şiddette devam edeceğinin garanti olmadığını, doğa olaylarının tahmin edilemezliğini vurguladı. Deniz çekilmesinin depremlerle bağlantılı olmadığını düşündüğünü ancak Aydın, Muğla ve İzmir’in güney kıyı şeridinde yaşayanların denizden uzak durmalarını, yüksek yerlere çıkmalarını önerdi. Erken uyarı sistemlerinin tsunami riskine karşı yarım saat öncesinden uyarı verebileceğini hatırlattı.
Prof. Arslan, küçük şiddetli depremlerin bile 2020 İzmir depreminde hasar görmüş binalarda risk oluşturabileceğini belirterek, vatandaşların eşyaların düşmesi gibi risklere karşı önlem almalarını tavsiye etti.
Santorini Yanardağı’nın patlama olasılığıyla ilgili olarak Prof. Arslan, bölgede denizaltı volkanik hareketliliğinin Aralık ve Ocak başlarında zaten bilindiğini, Atina Teknik Üniversitesi’nin bir rapor yayınladığını belirtti. Küçük kırılmaların küçük depremlere yol açtığını, büyük bir volkanik patlama beklemediklerini ifade etti.
Prof. Dr. Samet Arslan.
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Erdem Aksoy – Yaşam Gazi Üniversitesi Samet Arslan Ege Denizi Aralık Deprem Eğitim Yaşam Dünya Doğa Ege”
GÜNDEM
3 saat önceGENEL
3 saat önceGENEL
11 saat önceGENEL
11 saat önceGENEL
11 saat önceGENEL
12 saat önceGENEL
12 saat önceGüvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.