DOLAR 34,1359 -0.01%
EURO 38,0557 0.35%
ALTIN 2.880,03-0,17
BITCOIN 21718550.22041%
İstanbul
22°

PARÇALI AZ BULUTLU

16:24

İKİNDİYE KALAN SÜRE

7 Ekim'den bu yana Hizbullah'ın komuta kademesinde ağır kayıplar | Dış Haberler
5 okunma

7 Ekim'den bu yana Hizbullah'ın komuta kademesinde ağır kayıplar | Dış Haberler

İsrail'in Lübnan'daki Hizbullah grubuyla 7 Ekim'den beri süren çatışmaları, Hizbullah grubunun lider kadrosunda ciddi kayıplara yol açtı. Hizbullah'ın Radwan Gücü'nün kıdemli komutanı Wissam al-Tavil, saha komutanlarından Sami Taleb Abdullah ve ikinci saha komutanı Muhammed Nasser'in ardından Cihad Grubu üyesi İbrahim Aqil ve en üst düzey komutanlardan Ali Karaki de son üç günde artan hava saldırılarında öldürüldü.

ABONE OL
Eylül 24, 2024 09:45
7 Ekim'den bu yana Hizbullah'ın komuta kademesinde ağır kayıplar | Dış Haberler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

7 Ekim’de Hamas’ın İsrail’e düzenlediği saldırı, İsrail’in bölge çapında bir savaşa girişmesiyle birlikte çatışmaları yeni bir boyuta taşıdı.

Yaklaşık bir yıldır İsrail, Gazze’nin yanı sıra Lübnan, Suriye ve İran’da operasyonlar yürütüyor ve son haftadan beri Lübnan’daki Hizbullah grubuna yönelik saldırılarını artırdı.

Hamas lideri Haniye’nin Tahran’da ve Hizbullah’ın ordu komutanı Fuad Şükr’ün Beyrut’ta İsrail operasyonunda hayatını kaybetmesi, İran ve bölgedeki destekçilerini büyük bir kayba uğrattı. İsrail, Hizbullah’ın iletişim araçlarına yönelik hava saldırılarıyla grubun üçüncü adamı Ali Karaki ve üst düzey üyesi İbrahim Aqil’i öldürdü.

Bunlar, grubun yönetim kademesinden öldürülen ilk isimler değildi.

İsrail, 8 Ocak’ta insansız hava araçlarıyla düzenlediği bir operasyonda Radwan Gücü’nün kıdemli komutanı Wissam al-Tavil’i öldürdü.

13 Haziran’da düzenlenen bir saldırıda saha komutanı Talib Sami Abdullah ve üç Hizbullah üyesi hayatını kaybetti.

Abdullah’ın ölümünün ardından, 3 Temmuz’da bölge komutanı Muhammed Nasır İsrail tarafından öldürülen ikinci Hizbullah bölge komutanı oldu. Hizbullah, misilleme saldırıları düzenleyerek İsrail’in kuzeyine 100’den fazla roket fırlattı.

Geçtiğimiz haftadan beri İsrail, Güney Lübnan’a yoğunlaştırdığı hava saldırılarında Cihad Grubu üyesi İbrahim Aqil ve Hizbullah’ın üçüncü adamı Ali Karaki’yi öldürdü.

Karaki’nin ölümü henüz Hizbullah tarafından doğrulanmadı.

Aqil’e düzenlenen saldırıda, Aqil’in yanı sıra 14 kişi daha hayatını kaybetti. ABD, terörist listesinde yer alan Aqil için 7 milyon dolar ödül koydu.

İsrail saldırıları

İsrail ordusu, Lübnan’ın güneyindeki kentlerin yanı sıra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenledi.

Lübnan Sağlık Bakanlığı, saldırılarda 35’i çocuk, 58’i kadın olmak üzere 492 kişinin öldüğünü ve 1645 kişinin yaralandığını açıkladı.

Ülkenin güney bölgelerinden başkent Beyrut ve kuzeye doğru bir göç dalgası yaşanıyor.

Lübnan Eğitim Bakanlığı, ülke genelinde eğitime ara verildiğini duyurdu. İçişleri Bakanlığı da ülkenin güneyindeki okulların, İsrail saldırıları sonucu yerinden edilen vatandaşların barınması için açıldığını bildirdi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP