DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2149088-0.7484%
İstanbul
20°

HAFİF YAĞMUR

13:02

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

66 Yaşındaki Sanatçı Nevzat Altındağ, Anadolu Türkülerini Yaşatıyor
22 okunma

66 Yaşındaki Sanatçı Nevzat Altındağ, Anadolu Türkülerini Yaşatıyor

ABONE OL
Ağustos 17, 2024 10:48
66 Yaşındaki Sanatçı Nevzat Altındağ, Anadolu Türkülerini Yaşatıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Afyonkarahisar’ın Çay ilçesinde yaşayan Nevzat Altındağ, 66 yaşında olmasına rağmen 50 yıldır müzikle iç içe. Bu süreç boyunca düğünler, festivaller ve şenlikler için bağlama çalıp türküler söyleyerek hem insanların mutluluklarına ortak olmuş hem de şehrinin tanıtımına ve Anadolu türkülerinin yaşatılmasına katkı sağlamış.

Küçük yaşta müziğe olan ilgisiyle babasının aldığı bağlamayı keşfeden Altındağ, radyodaki ritimleri dinleyerek kendi kendine çalmayı öğrenmiş. Vatani görevini tamamladıktan sonra da Çay ve çevre bölgelerdeki düğünlerde çalmaya devam eden Altındağ, 1990’lı yıllarda üç müzik kaseti çıkararak bölgede büyük bir ün kazanmış. Almanya’daki yöresel festivallerde dahi sahne almış, müzik kariyerini yurt dışına taşımış.

İlçedeki dükkanında kaset, CD ve enstrüman satışı yaparken bir yandan da gençlere bağlama dersleri veren Altındağ, hala düğün, festival ve şenliklere katılıyor. 2018 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kendisine “sanatçı tanıtma kartı” verilmiş. Bu kart, geleneksel sanatları ve sanatçıları desteklemek amacıyla verilmiş ve Altındağ’ın Türkiye’nin somut olmayan kültürel mirasına olan katkısını vurgulamış.

Çeşitli festival ve şenliklerde birçok ödül kazanan Altındağ, müzikte önemli olanın kulak olduğunu söylüyor. “Müzisyenlik hevesim vardı ve radyodan sürekli türkü dinleyerek kendimi geliştirdim,” diyen Altındağ, yaklaşık 15 yıl önce Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarındaki akademisyenlerden nota ve solfej dersleri de almış.

Müzik hayatını düğün ve festivallerde sürdüren Altındağ, Çay’da 25 yıl önce düğünlere giden tek sanatçı olduğunu anlatıyor. “Boş günüm için sıraya girerlerdi,” diyen Altındağ, bugüne kadar birçok öğrenci yetiştirdiğini ve diğer müzisyenlerin sektöre dahil olduğunu belirtiyor. “Nüfusun da artmasıyla birlikte artık tek başıma yetişmem mümkün değildi,” diye ekliyor. “İlçedeki çiftlerin yüzde 70-80’inin düğününü ben yapmışımdır. Düğün kameraları ve çekilen fotoğraflarda anılarımız var.”

Altındağ, çıkardığı albümlerde kendi derlediği türkülerle birlikte Afyonkarahisar yöresinin anonim eserlerini de seslendirmiş. Derlediği bazı türkülerini farklı müzisyenlerin ağzından duyduğunda mutlu olduğunu söyleyen Altındağ, “TRT ve bazı özel televizyon kanallarında türküler söyledik. Programlara katılarak memleketimizi tanıttık, hala daha tanıtıyoruz,” diyor. “Nefesim yettiği kadar, elim ayağım tuttuğu müddetçe müzisyenliği sürdürmeye kararlıyım çünkü seviyorum bu işi. İsteyerek yapıyorum. İnsanın içinde heves olsun yeter.”

Altındağ Bağlama Çay Müzik Yaşam Kültür Sanat Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP