DOLAR 34,2452 0.28%
EURO 37,6376 -0.37%
ALTIN 2.921,730,22
BITCOIN 2120382-0.56046%
İstanbul
23°

AÇIK

16:10

İKİNDİYE KALAN SÜRE

6 Ekim’de ne oldu? İstanbul’un Kurutuluşu ne zaman, bugün mü?
5 okunma

6 Ekim’de ne oldu? İstanbul’un Kurutuluşu ne zaman, bugün mü?

ABONE OL
Ekim 6, 2024 07:36
6 Ekim’de ne oldu? İstanbul’un Kurutuluşu ne zaman, bugün mü?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

6 Ekim’de otobüslerin ücretsiz olması pek çok kişi tarafından merak konusu oldu. Her yıl 6 Ekim, önemli olayların ve kutlamaların gerçekleştiği bir tarihtir. Peki, bugün özel bir gün mü? Neden? Bugün tarihte ne oldu?

BUGÜN ÖZEL BİR GÜN MÜ?

Evet, bugün İstanbul’un Kurtuluşu’nun yıldönümü. Bu nedenle 6 Ekim Pazar günü saat 23.59’a kadar İstanbul’da otobüs, metrobüs, Marmaray ve vapur seferleri ücretsiz olacak.

6 Ekim'de ne oldu? İstanbul'un Kurutuluşu ne zaman, bugün mü?

6 EKİM’İN ÖNEMİ NEDİR?

İstanbul, 13 Kasım 1918’de İtilaf Devletleri’nin donanmaları tarafından işgal edildi. Bu işgal, 16 Mart 1920’ye kadar sürdü. 6 Ekim 1923’te ise Şükrü Naili Paşa komutasındaki 3. Kolordu İstanbul’a girdi ve işgal resmen sona erdi. Bu kurtuluş, 4 yıl 10 ay 23 gün süren bir işgalin ardından gerçekleşti. Her yıl 6 Ekim, bu önemli tarihin anısına İstanbul’un Kurtuluş Günü olarak kutlanır.

6 EKİM’DE NE OLDU?

Türk Ordusu’nun İzmir’e girmesinin ardından, Fahrettin Paşa komutasındaki 5. Süvari Kolordusu İtilaf Devletleri’nin kontrolündeki tarafsız bölgeye doğru ilerledi. Bu durum üzerine Fransız ve İtalyan birlikleri geri çekildi. İngiliz birlikleri ise Çanakkale’de savunma pozisyonu aldı. İngiltere, Ankara Hükümeti ile anlaşma yolları aradı ancak Ankara Hükümeti’nin İstanbul ve Çanakkale Boğazları’nın denetimini isteği reddedildi. İngiliz birliklerine savaş pozisyonu almaları emredildi ancak General Harrington ateş açılmasını yasakladı. Türk birlikleri İngiliz direnişiyle karşılaşmadan tarafsız bölgeye girerek Çanakkale Boğazı’na doğru ilerledi. Türklerle savaşılmasını istemeyen Winston Churchill ve bazı bakanlar istifa etti.

İzmir’in Kurtuluşu’ndan sonra Damat Ferit Paşa ülkeden kaçtı. Mudanya Mütarekesi gereği Trakya topraklarının teslimi yapılırken, Türkiye’yi temsil edecek kişi olarak Mustafa Kemal Paşa’nın isteğiyle Refet Paşa görevlendirildi. İstanbul komutanlığına ise Millî Müdafaa Umumi Katibi Selahattin Adil Paşa atandı.

Refet Paşa ve Selahattin Adil Paşa, İstanbul’a gelmesine rağmen işgal sona ermedi. Çünkü mütarekeye göre işgal kuvvetleri, barış antlaşması imzalanmasından sonra İstanbul’u boşaltacaktı.

Lozan Barış Antlaşması’nın ardından, 23 Ağustos 1923’ten itibaren İtilaf kuvvetleri İstanbul’dan ayrılmaya başladı. Son İtilaf birliği ise 4 Ekim 1923 günü Dolmabahçe Sarayı önünde düzenlenen bir törenle Türk bayrağını selamlayarak şehri terk etti.

6 Ekim 1923’te ise Şükrü Naili Paşa komutasındaki 3. Kolordu İstanbul’a girdi ve işgal resmen sonlandı. İşgal 4 yıl 10 ay 23 gün sürdü. Her yılın 6 Ekim’i, İstanbul’un Kurtuluş Günü olarak kutlanmaya başlandı.

Osman DEMİR Osman DEMİR Haberler.com – Gündem

Kültür Sanat Soğuk Haber İstanbul 6 Ekim Eğitim Yaşam Dünya

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.