DOLAR 34,0004 -0.19%
EURO 38,0601 0.39%
ALTIN 2.829,160,95
BITCOIN 21606284.82828%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:16

SABAHA KALAN SÜRE

52 yılda sadece 8 kişi kurtulabildi! Beyin yiyen amip hastalığını 3 günde yendi
6 okunma

52 yılda sadece 8 kişi kurtulabildi! Beyin yiyen amip hastalığını 3 günde yendi

ABONE OL
Ağustos 6, 2024 17:06
52 yılda sadece 8 kişi kurtulabildi! Beyin yiyen amip hastalığını 3 günde yendi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hindistan’da bir çocuk, nadir görülen ve “beyin yiyen amip” olarak bilinen Naegleria fowleri’nin sebep olduğu Primer Amibik Meningoensefalit (PAM) hastalığından kurtuldu.

BBC’ye göre, 14 yaşındaki Afnan Jasim, Haziran ayında Kerala eyaletindeki Kozhikode bölgesinde bir gölette yüzmeye gittikten sonra nöbetler geçirmeye ve şiddetli baş ağrısı yaşamaya başladı. Jasim’in babası MK Siddiqui, oğlunun yaşadığı semptomların hayvanlarda ve insanlarda hastalığa yol açan Nipah virüsü ile benzerlik gösterdiğini fark etti ve hemen hastaneye götürdü.

HAYATİ TEHLİKEYLE YÜZLEŞEN ÇOCUK 3 GÜNDE İYİLEŞMEYE BAŞLADI

Afnan’ı götürdükleri üçüncü hastanenin doktorlarından Abdul Rauf, Jasim’in “beyin yiyen amip” olarak bilinen Naegleria fowleri’nin sebep olduğu PAM hastalığına yakalandığını tespit etti. Rauf, Jasim’e 24 saat içinde tanı koyduklarını ve amibin muhtemelen yüzmeye gittiği gölette vücuduna girdiğini söyledi.

Hastalığın teşhis edilmesinin ardından genç adama hemen mikrop öldürücü ilaçlarla tedavi uygulandı. Rauf, “Hastamız ilk gün nöbetler nedeniyle bilinçsizdi. Ancak sadece 3 gün içinde Afnan iyileşmeye başladı.” dedi.

52 yılda sadece 8 kişi kurtulabildi! Beyin yiyen amip hastalığını 3 günde yendi

Rauf, bir hafta sonra amibin Jasim’in vücudundan tamamen temizlendiğini ve genç adamın bir ay daha ilaç kullanmaya devam edeceğini belirtti. Böylece Afnan, beyin yiyen amibin sebep olduğu PAM hastalığından kurtulan az sayıda kişiden biri oldu.

Rauf, beyin yiyen amibin genellikle tatlı su göllerinde, özellikle de ılık sularda bulunduğunu hatırlatarak, “İnsanlar suya doğrudan dalmaktan kaçınmalı çünkü bu şekilde amip vücuda kolayca girebilir. Kirli su ise amibin burun yoluyla vücuda girmesine neden olur.” dedi. Rauf, bu hastalıktan korunmak için kirli sulara girilmemesi gerektiğini vurguladı.

SOSYAL MEDYADA OKUDUKLARI OĞLUNUN HAYATINI KURTARDI

Afnan’ın babası MK Siddiqui, sosyal medyada okuduğu bir bilgilendirme kampanyası sayesinde oğlunun hastalığını fark etti. Siddiqui, Kerala’da bir çocuğun Nipah virüsünden öldüğüne dair sosyal medyada yayınlanan bir haberde ölümcül beyin yiyen amip hakkında bilgiye rastladığını söyledi. “Enfeksiyon nedeniyle nöbetlerin olabileceğini okudum. Afnan nöbet geçirmeye başlayınca hemen yerel hastaneye götürdüm.” dedi.

BEYİN YİYEN AMİPİN ÖLÜM ORANI YÜZDE 97

Beyin yiyen amibin neden olduğu PAM hastalığının ölüm oranı yüzde 97 olarak biliniyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) verilerine göre, 1971-2023 yılları arasında Avustralya, ABD, Meksika ve Pakistan’da PAM’a yakalananlardan sadece 8 kişi hastalığı atlattı. Hastalığın tedavisinde erken teşhisin hayati önem taşıdığı vurgulanıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Hindistan Çocuk Sağlık Dünya Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP