DOLAR 34,1243 -0.11%
EURO 37,0566 -0.26%
ALTIN 2.953,210,57
BITCOIN 2285243-1.39412%
İstanbul
14°

HAFİF YAĞMUR

05:46

SABAHA KALAN SÜRE

400 Yıllık Süryani Çarşısı’nın Restorasyonu Tamamlandı
9 okunma

400 Yıllık Süryani Çarşısı’nın Restorasyonu Tamamlandı

ABONE OL
Ekim 16, 2024 08:47
400 Yıllık Süryani Çarşısı’nın Restorasyonu Tamamlandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Mardin’in Dargeçit ilçesinde bulunan ve 400 yıllık geçmişe sahip Süryani Çarşısı, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla yeniden açıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde, Mardin Valiliği, Dargeçit Kaymakamlığı ve Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü’nün ortak çalışmasıyla gerçekleştirilen ‘Tarihi Çarşıyı Canlandırma Projesi’, çarşının eski ihtişamına kavuşmasını sağladı. Sefa Caddesi üzerinde yer alan 62 dükkanı kapsayan çarşının açılışına Vali Tuncay Akkoyun, Kaymakam Muhammed Enes İpek, Kültür ve Turizm İl Müdürü Ayhan Gök, yetkililer, vatandaşlar ve hak sahipleri katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende, protokol konuşmaları yapıldı. Konuşmaların ardından kurdele kesimi gerçekleşti ve dükkanların anahtarları hak sahiplerine teslim edildi.

‘MARDİN VE DARGEÇİT İÇİN ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR’

Vali Akkoyun, yaptığı konuşmada kentin gelişmesi ve kalkınması için çalışmaların devam ettiğini vurgulayarak, Dargeçit Tarihi Eski Çarşısı’nda gerçekleştirilen sokak sağlıklaştırma çalışmalarını anlattı. Safa Caddesi, Kılıç Sokak, Demokrasi Sokak ve Kilise Sokak’tan oluşan yaklaşık 600 metrelik alanda gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında 62 dükkan restore edildi, 8 betonarme yapı yıkıldı, tescilli dükkanların kemerleri ve tonozları restore edildi, yalıtım, altyapı ve aydınlatma işlemleri tamamlandı. Ayrıca üst çarşı kısmında bulunan 15 özel mülkiyet konutunda da iyileştirme çalışmaları yapıldı. Kilise Sokak, Kılıç Sokak, Zambak Sokak, Eğitim Sokak ve Safa Caddesi’nde parke döşemeleri, sıva-boya ve aydınlatma işlemleri tamamlandı. Vali Akkoyun, Mardin ve Dargeçit’in her alanda gelişmesi ve kalkınması için çalışmaların devam edeceğini belirtti.

‘ÇARŞIMIZ ESKİ İHTİŞAMINA KAVUŞTU’

Kaymakam Muhammed Enes İpek, çalışmaların tamamlanmasıyla çarşının eski ihtişamına kavuştuğunu ifade ederek, Tarihi Süryani Çarşısı’nın yüzyıllardır bölgenin ticari ve sosyal hayatının kalbinin attığı bir yer olduğunu hatırlattı. Restorasyon çalışmalarıyla bu eşsiz mekanın tarihi kimliğini koruyarak modern ihtiyaçlara cevap verecek şekilde yeniden canlandırıldığını vurguladı. Projenin titizlikle yürütülen çalışmalar sonucunda tamamlandığını ve çarşının eski ihtişamına kavuştuğunu belirtti.

Kültür ve Turizm Müdürü Ayhan Gök, Dargeçit ilçesinde bulunan 400 yıllık çarşıdaki 62 dükkanda restorasyon ve onarım yapıldığını belirtti. Bakanlığın yaklaşık 42 Milyon liralık bir ödenek aktardığını ve restorasyon ile sokak sağlıklaştırma çalışmaları kapsamında 5 sokak ile beraber 62 dükkanın sokak sağlıklaştırmasını yaparak Dargeçit’i hayata döndürdüklerini ifade etti.

Haber-Kamera: Salih KESKİN-Halis NAYIFOĞLU/DARGEÇİT (Mardin),

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kültür Ve Turizm Bakanlığı Yerel Haberler Kültür Sanat Dargeçit Ekonomi Kültür Güncel Turizm Mardin Yaşam

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP