DOLAR 34,1547 0.16%
EURO 38,0316 -0.18%
ALTIN 2.879,700,17
BITCOIN 21634300.90468%
İstanbul
22°

PARÇALI AZ BULUTLU

16:25

İKİNDİYE KALAN SÜRE

300 Yıllık Tarihi Su Değirmeni Meydancık Köyü’nde Hayat Buluyor
4 okunma

300 Yıllık Tarihi Su Değirmeni Meydancık Köyü’nde Hayat Buluyor

ABONE OL
Eylül 23, 2024 09:47
300 Yıllık Tarihi Su Değirmeni Meydancık Köyü’nde Hayat Buluyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Artvin’in Şavşat ilçesindeki Meydancık köyünde, 300 yıllık geçmişe sahip bir su değirmeni, köylüler tarafından hala aktif bir şekilde kullanılıyor.

Bu tarihi değirmen, köy halkının geleneksel yaşamının önemli bir parçası. Köyde yetişen mısır, ailelerin işbirliğiyle hasat ediliyor ve daha sonra sırayla bu değirmende öğütülüyor.

Meydancık köyü, “Sakin Şehir” ünvanını taşıyan Şavşat’a 35 kilometre uzaklıkta bulunuyor ve geleneksel mimarisi, kültürü ve doğasıyla dikkat çekiyor. Köyün tescilli yöre motifli ahşap evleri, sakin şehrin en gözde köylerinden biri olmasını sağlıyor.

Köylüler, tarım ve hayvancılıkla geçimlerini sağlıyor ve kışlık yiyeceklerini imece usulüyle birlikte hazırlıyorlar. 300 yıllık su değirmeni, köylüler için ortak bir kaynak. Köy halkı, değirmenin anahtarını kapının yanına bırakıyor ve herkes ihtiyaç duyduğunda, değirmeni kullanıp temiz bir şekilde bırakabiliyor. Görevlisi olmayan bu değirmen, köylülerin ortak kullanımına açık.

Artvin’in doğal ve kültürel zenginliklerinden biri olan bu tarihi su değirmeni, köylülerin geleneksel tarım yöntemlerini yaşatmalarına olanak sağlıyor.

Köy halkından Onur Ekin, değirmenin köylüler tarafından yapıldığını ve her evin bir değirmen ustasına sahip olduğunu söylüyor. Ekin, “Köy halkının aktardığı kültürü ve gelenekleri biz de nesilden nesile aktarmaya çalışıyoruz. Değirmenin 300 yıllık olduğu söyleniyor ve köydeki ev halkı sırayla bu değirmende mısırlarını öğütüp kışlık yiyeceklerini hazırlıyor.” diye ifade ediyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / FATİH TÜYSÜZ – Kültür Sanat

Yerel Haberler Kültür Sanat Meydancık Artvin Kültür Mısır Tarım Yaşam Doğa

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.