DOLAR 34,2155 0.09%
EURO 37,9044 -0.52%
ALTIN 2.931,631,25
BITCOIN 2141526-1.63883%
İstanbul
16°

PARÇALI BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

30 Yıl Saklanan 2 Bin Yıllık Mozaik Yeni Müze’de Sergilenmeye Başladı
5 okunma

30 Yıl Saklanan 2 Bin Yıllık Mozaik Yeni Müze’de Sergilenmeye Başladı

ABONE OL
Ekim 1, 2024 09:47
30 Yıl Saklanan 2 Bin Yıllık Mozaik Yeni Müze’de Sergilenmeye Başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Samsun’da gerçekleştirilen bir yol çalışması sırasında rastgele keşfedilen 2 bin yıllık bir mozaik, 30 yıl boyunca eski müzenin deposunda güvenli bir şekilde saklandıktan sonra yeni müzede sergilenmeye başladı.

İlkadım ilçesi Kalkanca Mahallesi’ndeki yol çalışması sırasında Geç Roma Dönemi’ne ait yaklaşık 2 bin yıllık mozaik tesadüfen ortaya çıkarıldı. Yaklaşık 50 metrekarelik mozaik, kazı çalışmaları tamamlandıktan sonra bulunduğu yerden çıkarılıp eski Samsun Müzesi’ne taşındı. Ancak eski müzenin sergi alanında yeterli yer olmadığı için mozaik depoya kaldırıldı. 30 yıl sonra, restore edilen mozaikler yeni Samsun Müzesi’nin açılışıyla sergilenmeye başladı. Samsun Müzesi’nden arkeolog Samet Armağan, mozaiğin eski müzenin deposunda güvenli bir şekilde korunmuş olduğunu belirterek, yeni müzenin açılışıyla sergilenmeye başladığını söyledi. “Bu eser 30 yıl önce Samsun’da bir yol çalışması sırasında tesadüfen bulundu. Bulunduğu zaman eski müzemiz küçük olduğu için sergileyemedik. Yaklaşık 30 yıldır depoda güvenli bir şekilde saklanıyordu. Yeni müzemize taşınmamızla birlikte sergilemeye başladık. Depomuzdan çıkararak halkımızın beğenisine sunduk,” dedi.

Mozaiğin tarihçesi hakkında da bilgiler veren Armağan, “Bu eserimiz milattan önce 3. yüzyıla ait. Orta kısmında Akhilleus ve annesi Tethys figürleri var. Akhilleus, Yunan mitolojisinde ünlü bir kahramandır. Bu eserde Akhilleus’un Troya savaşına gitmesini anlatan bir sahne yer alıyor. Etrafında 4 tane tanrı şeklinde figürler var. Bu figürler mevsimleri simgeleyen kadın figürleridir. Mozaikler küçük taşların birbirlerine yapıştırılmasıyla oluşturulur. Eserimiz Amisos tepesindeki sit alanında parçalar halinde bulunmuş ve bugün 30 yıl sonra sergilenmeye başladı,” diye konuştu.

Haber – Kamera: Gökhan İÇKİLLİ /Samsun

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.