DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2137173-0.90225%
İstanbul
21°

PARÇALI BULUTLU

20:29

YATSIYA KALAN SÜRE

2. El Araç Ticaretinde Yeni Yönetmelik Yayınlandı
16 okunma

2. El Araç Ticaretinde Yeni Yönetmelik Yayınlandı

ABONE OL
Ağustos 28, 2024 07:39
2. El Araç Ticaretinde Yeni Yönetmelik Yayınlandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Aydın Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Semih Özmeriç, 27 Ağustos 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliğinin 2. el motorlu kara taşıtları ticareti sektörünü önemli ölçüde etkileyeceğini belirtti. Yeni yönetmelik, 1 Mart 2025 tarihinden itibaren belgesi olmayan kişilerin 2. el araç ticareti yapmasını yasaklıyor. Ayrıca, lise mezunu olmayanlara da belge verilmeyeceği bildirildi.

Özmeriç, bu yönetmeliğin 2. el araç alım satımı yapan veya yapmak isteyen lise mezunu olmayan kişilerin önümüzdeki 6 ay içinde belgelerini tamamlamaları gerektiğini vurguladı. Yönetmeliğin hem alıcı hem de satıcının güvenliğini artıracağına ve 2. el araç satışlarında yaşanan mağduriyetleri azaltacağına inandığını belirtti.

Yeni düzenleme, ikinci el motorlu kara taşıtları ticaretine ilişkin usul ve esasları 5 bölüm 22 madde altında yeniden düzenliyor. Yönetmelik, 13 Ekim 1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nda tanımlanan tüm motorlu taşıt türlerini kapsıyor.

Özmeriç, yönetmeliğin getirdiği en önemli değişikliklerden birinin, 2. el araç ticaretiyle uğraşan kişilerin esnaf veya ticaret odasına kayıt yaptırmak ve yetki belgesi almak zorunluluğu olduğunu belirtti. Yetki belgesi alabilmek için en az lise mezunu olmak şartı aranacak ve her işletmede görünür bir şekilde asılacak.

Yeni yönetmelik, satışa sunulan ikinci el araçların üzerinde tanıtıcı bilgilerin yer aldığı bir tanıtım kartı bulundurulmasını zorunlu kılıyor. Bu kartta aracın marka, model, kilometresi, satış fiyatı, boyalı ve değişen parçaları, hasar kaydı, değişen parça ve rehin/haciz bilgileri gibi önemli bilgiler yer alacak.

Yönetmelik ayrıca, yetki belgesine sahip işletmelerin ikinci el motorlu kara taşıtı satışından önce ekspertiz raporu almasını ve bu raporun bir nüshasını alıcıya teslim etmesini zorunlu kılıyor. Ekspertiz raporu, 8 yaş veya 160.000 kilometrenin üzerindeki araçlar için zorunlu değil.

Özmeriç, yönetmeliğin 2. el araç ticaretini daha şeffaf ve güvenilir hale getireceğine inandığını ve bu sayede sektörün daha sağlıklı bir şekilde gelişeceğini belirtti. “Bu işi yapanlar hem bilinçli hem de hesap verebilir olacak. Bu sayede herkes güvende olacak,” dedi.

Ekonomi Otomobil Ekonomi Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP