DOLAR 34,1193 0.29%
EURO 38,0484 -0.05%
ALTIN 2.868,931,42
BITCOIN 2142544-0.15669%
İstanbul
22°

HAFİF YAĞMUR

18:57

AKŞAMA KALAN SÜRE

2, 3 ve 4 numaralı yumurtalar ilaçlı mı? Tedirginlik yaratan iddiaya bakanlıktan yanıt
8 okunma

2, 3 ve 4 numaralı yumurtalar ilaçlı mı? Tedirginlik yaratan iddiaya bakanlıktan yanıt

ABONE OL
Eylül 8, 2024 07:43
2, 3 ve 4 numaralı yumurtalar ilaçlı mı? Tedirginlik yaratan iddiaya bakanlıktan yanıt
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, X sosyal medya platformunda yayılan yumurta numaralarına ilişkin bir açıklama yayınladı. Bu açıklamada, platformda dolaşan “yumurtaların üzerinde ‘0’ veya ‘1’ ile başlayan numaraların sağlıklı, ‘2’, ‘3’ veya ‘4’ ile başlayanların ise nitrofuran ve veteriner ilaçları içerdiği” iddialarına karşı açıklama yapıldı. Açıklamada, yumurta üzerinde yer alan ilk hanenin tavuğun yetiştirilme yöntemini ifade ettiği belirtildi.

2 NUMARA: KÜMESTE KAFESSİZ YETİŞTİRİLMİŞ

Açıklamaya göre, “0” numarası organik yetiştiricilik, yani organik yemlerle beslenen, açık havaya erişimi olan ve sertifikalı çiftliklerde yetişen tavukların yumurtaları için kullanılır. “1” numarası ise açık dolaşıma erişimi olan, yani açık havaya erişimi olan bir kümeste serbest dolaşan tavuklardan elde edilen yumurtaları temsil eder. “2” numarası ise kümeste kafessiz yetiştiricilik, yani kapalı bir kümes içinde serbest dolaşan tavuklardan elde edilen yumurtaları ifade eder. “3” numarası ise kafesli yetiştiricilik, yani kümeslerde kafeslerde yaşayan tavuklardan elde edilen yumurtaları gösterir.

2,3 VE 4’ÜN İLAÇLI OLDUĞU İDDİASI

Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü açıklamasında, “Bu alanda ‘4’ diye bir yetiştiricilik kodu bulunmamaktadır. Sosyal medya paylaşımlarında ifade edildiği gibi ‘2’, ‘3’ veya ‘4’ numara ile başlayan yumurtaların ilaçlı olduğu iddiası gerçeği yansıtmamaktadır.” denilerek, bu numaraların sadece tavuğun yetiştirilme yöntemini gösterdiğini belirtti. Açıklamada ayrıca, hangi yetiştiricilik türünden elde edilirse edilsin yumurtaların nitrofuran dahil diğer veteriner ilaçlar yönünden denetlendiği ve olumsuzluk tespiti durumunda 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında işlem uygulandığı belirtildi.

Kaynak: AA / Güncel

Tarım ve Orman Bakanlığı Ekonomi Sağlık Güncel

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP