21 yaşındaki Egemen Eldem, İzmir’de 16 yıldır nakil kalple hayatını sürdürüyor. Bu zorlu süreçte hem beyin tümörünü hem de lenfomayı yenerek sağlığına kavuşmuş. İki kez beyin ameliyatı geçirmiş, vücudunun sağ tarafı felç olmuş ancak hayata tutunma azmiyle fizik tedaviyle hareket kabiliyetini geri kazanmış. Lenfoma teşhisi konulduktan sonra aldığı tedaviyle hastalığı yendiğini belirten Eldem, “Çok zor günler geçirdim. Moralim bozuldu, kendimi eve kapattığım zamanlar da oldu ama hepsini atlattım.” dedi.
İzmir’in Bornova ilçesinde yaşayan Egemen, 5 yaşındayken ailesi tarafından çabuk yorulduğu için doktora götürülmüş. ‘Restriktif Kardiyomiyopati’ teşhisi konulan Egemen’e kalp nakli olması gerektiği söylendi. 2008 yılında, 7 yaşındaki bir kız çocuğunun trafik kazasında beyin ölümü gerçekleşmesi sonucu, onun kalbi Egemen’e nakledildi. İlkokul 2. sınıfta tekrar sağlık problemleri yaşamaya başlayan Egemen’in beyninde tümör tespit edildi. İki beyin ameliyatı geçirdikten sonra ikinci ameliyatında beyin kanaması nedeniyle vücudunun sağ tarafı felç oldu. Fizik tedaviyle yeniden yürüyebilen Egemen, geçen yıl lenfoma teşhisi konuldu. Karnında bir kitle tespit edilerek tedavi gördü ve sonrasında lenfomayı yendi.
‘7 YAŞINDAKİ BİR KIZ ÇOCUĞU BANA İKİNCİ ŞANSI VERDİ’
Mersin’de doğduğunu belirten Egemen, 5 yaşındayken merdiven inip çıkmada zorlanmaya başladığını ve Mersin Devlet Hastanesi’ne gittiğini anlattı. Tetkikler sonucu ‘Restriktif Kardiyomiyopati’ teşhisi konulduğunu ve kalp nakli olması gerektiği söylendiğini ifade eden Egemen, “Dokuz Eylül Üniversitesi’nde hayatını kaybeden 7 yaşındaki bir kız çocuğundan kalp bulundu ve 2008’de nakil oldum. Bana ikinci bir yaşam veren o çocuk, trafikte annesinin elini bıraktığı için araba çarpmış. Şah damarı tıkandığı için beyin ölümü gerçekleşmiş. Onun kalbini taşıyorum.” dedi.
‘TEKRAR YÜRÜYEBİLMEK İÇİN KENDİMİ ZORLADIM’
İlkokul 2. sınıfta sağlığının tekrar bozulduğunu anlatan Egemen, bu sefer beyninde yarım santimetre çapında bir tümör tespit edildiğini söyledi. İki kez beyin ameliyatı geçirdiğini belirten Egemen, “İlkokul ikinci sınıfa gidiyordum. Sünnet düğünümde kusmaya başladım. Testler yapıldı. Beynimde yarım santimetre çapında tümör olduğunu gördüler. İyi huylu bir tümördü. 2011’de ilk ameliyatımı oldum. Tümör alındı ancak tam temizlenemediği için ikinci bir beyin ameliyatı oldum. Bu ameliyattan sonra beyin kanaması nedeniyle sinir hücrelerim hasar gördüğü için sağ tarafım felç oldu. 2011 yılından 2014’e kadar ‘Medulloblastom’ tedavisi gördüm. 3 aydan fazla evden çıkmadım, kendime küstüm. Çünkü yürüyemiyordum. Tekerlekli sandalyeye bağlı kalmıştım. Daha sonra fizik tedaviye başladım. Kendimi zorladım ve yeniden yürümeye başladım. İnce motor becerilerimi kaybetmiştim, elimi kullanmak konusunda da zorlandım. 12 kür kemoterapi gördüm. 30 gün de ışın tedavisi aldım. Bu süreci de atlattım.” dedi.
‘KEMOTERAPİ SÜRECİ ZORLU GEÇTİ’
Beyindeki tümör temizlendikten sonra 2023 yılında bir kez daha kötü bir haber aldığını belirten Egemen, bu sefer lenfoma teşhisi konduğunu söyledi. Karnında bir kitle çıktığını ifade eden Egemen, “Karnımda bir kitle çıktı. Ayakta duramıyordum, düşüyordum. Burkitt Lenfoma (BL) teşhisinden sonra 6 kür kemoterapi gördüm. Kitleyi ameliyatla alacaklardı ama riskli bölge olduğu için ameliyattan vazgeçildi. Kemoterapi süreci zorlu geçti. Televizyon izlerken ışıklar beni çok rahatsız ediyordu, neredeyse aklımı kaybedecek gibi olmuştum. Çok zor günler geçirdim. Moralimin bozulduğu anlar da oldu, kendimi eve kapattığım zamanlar da oldu ama hepsini atlattım. Son olarak lenfomayı da yendim.” dedi.
‘ANNEM DE SOSYALLEŞMEMİ İSTİYOR’
Sağlığına kavuştuğunu anlatan Egemen, Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı’nın (LÖSEV) etkinlikleri sayesinde kendisi gibi uzun süre lösemi ve lenfoma tedavisi gören gençlerle bir araya gelip sosyalleştiğini söyledi. Kontrollerine devam ettiğini belirten Egemen, LÖSEV sayesinde sosyal yaşamdan kopmadığını ifade ederek, “Şu anda iyiyim, en son boynumdan parça aldılar. Patolojide incelediler. Allah’a şükür lenfoma çıkmadı. Enfeksiyona bağlı bir durum varmış. Kan örneği veriyorum. Bir süre sonra akıllı ilaç tedavisine başlayacağım. Günlük hayatta evdeyim. Anneme yardım ediyorum. Bir kız kardeşim var. LÖSEV etkinliklerine katılıyorum. Gezilere gidiyoruz. Burada arkadaşlarım var. Evde oturup duruyordum. Annem de sosyalleşmemi istiyor. Böyle daha mutluyum.” dedi.
Haber Nevra UÇKAÇ – Kamera Tekin GÜRBULAK İZMİR,
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
”
GÜNDEM
19 saat önceGÜNDEM
19 saat önceGENEL
19 saat önceGENEL
19 saat önceGENEL
19 saat önceGENEL
19 saat önceGÜNDEM
20 saat önce