DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 21571500.49497%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:18

SABAHA KALAN SÜRE

14 Yıl Sonra Adalet: Oğuzhan Mert Kaya Kara Harp Okulu’na Döndü
8 okunma

14 Yıl Sonra Adalet: Oğuzhan Mert Kaya Kara Harp Okulu’na Döndü

ABONE OL
Eylül 11, 2024 10:56
14 Yıl Sonra Adalet: Oğuzhan Mert Kaya Kara Harp Okulu’na Döndü
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Oğuzhan Mert Kaya, 35 yaşında, Ankara’da yaşıyor. 2007 yılında Kara Harp Okulu’na başladı, ancak 15 Temmuz darbe girişiminden sonra FETÖ üyesi olduğu gerekçesiyle hapse atılan dönemin tabur komutanı Muhammet Tanju Poshor ve bölük komutanı Zafer Özleblebici tarafından baskı gördü. Kaya, 2009-2010 yılları arasında çeşitli gerekçelerle birçok disiplin cezası aldı ve okuldan ayrılması istendi. Baskıya direnen Kaya, GATA tarafından “kronik nitelik kazanmış psikotik bozukluk” teşhisiyle okuldan atıldı.

Kaya, üniversite sınavında Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kazandı ve avukatlık yapmaya başladı. Ancak, Kara Harp Okulu’na geri dönmek için hukuk mücadelesi başlattı. Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’nde dava açan Kaya, okulda psikolojik baskı altında tutulduğunu ve kasıtlı olarak düzenlenen sağlık kurulu raporlarıyla atıldığını iddia etti. Mahkeme, GATA’dan düzenlenen sağlık raporuna dayanarak davanın reddine karar verdi. Kaya, 2014 yılında Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yaptı ve Kasım 2018’de AYM, GATA’nın raporunun adil yargılanma hakkını ihlal ettiğine karar verdi.

AYM’nin kararı üzerine, yeniden yargılama yapıldı. Bu sefer, Hacettepe Üniversitesi Kaya’da herhangi bir psikopatoloji olmadığına karar verdi ve dava kabul edildi. Danıştay da bu kararı onayladı. Kaya, 14 yıl sonra Kara Harp Okulu’na yeniden kayıt yaptırdı ve 2 Ekim’de 3. sınıftan eğitimine devam edecek.

Kaya, askerlik mesleğini yapmak istediğini, ancak FETÖ tarafından engellendiğini söyledi. Atış ve eğitim birinciliği kazanmış, olimpik sporcu olan Kaya, çeşitli nedenlerle cezalandırıldığını ve o dönemde cezayı verenlerin aslında FETÖ üyesi olduğunu bilmediğini belirtti. Kaya, adaletin geç de olsa tecelli etmesinden dolayı mutlu olduğunu ve çocukluk hayalini gerçekleştirmek için mücadele etmeye devam edeceğini ifade etti. Avukatı Hasan Hüseyin Kocatürk, Kaya’nın Türkiye’de 14 yıl aradan sonra askeri öğrenciliğe davet edilen ilk kişi olduğunu söyledi.

Haber- Kamera Umutcan ÖREN- Emirhan YÜZÜGÜLDÜ ANKARA,

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Anayasa Mahkemesi Anayasa Mahkemesi Kara Harp Okulu 15 Temmuz Mert Kaya Mahkeme Güncel Ankara Hukuk

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP