DOLAR 34,1041 0.22%
EURO 38,1317 0.12%
ALTIN 2.840,700,42
BITCOIN 21574051.81699%
İstanbul
21°

HAFİF YAĞMUR

12:47

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

118 Yıldır Aile Geleneği: Eski Ailesinin Çay Ocağı
6 okunma

118 Yıldır Aile Geleneği: Eski Ailesinin Çay Ocağı

ABONE OL
Eylül 15, 2024 10:47
118 Yıldır Aile Geleneği: Eski Ailesinin Çay Ocağı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Zonguldak’ta, 5 nesildir faaliyet gösteren 118 yıllık bir çay ocağında, dede, baba ve torun birlikte hizmet veriyor. Eski ailesi, Karadeniz Ereğli ilçesine bağlı Ormanlı beldesinde, 25 metrekarelik dükkanlarında çay ocağı işletmeciliğini nesilden nesile sürdürüyor.

Çay ocağının ilk işletmecisi Recep Eski’ydi. Daha sonra işletme, oğlu Hasan Eski’ye geçti. Hasan Eski, baba mesleğini oğluna, Fahrettin Eski’ye (68), ardından torunu Fahri Eski’ye (48) ve en sonunda da torununun oğlu Şener Eski’ye (25) öğretti. Geçen yıl vefat eden Hasan Eski’nin ardından, 118 yıllık aile mirası “Merkez Çay Evi”nin işletmeciliğini dede, baba ve torun üstlendi.

Üç caddenin kesiştiği noktada bulunan “Merkez Çay Evi”, ahşap olarak inşa edilmiş ve zamanla beton yapıya dönüştürülmüştür. 118 yıldır hizmet veren çay ocağına gelenler, çay ve kahve eşliğinde sohbet ederek zaman geçiriyor.

“Çekirdekten yetişmek çok farklı” diyen Fahri Eski, işini severek yaptığını söylüyor. Aile olarak uzun yıllardır ekmeklerini bu işten kazandıklarını belirten Eski, mesleği yaşatmak için ellerinden geleni yapacaklarını ifade ediyor. Mesleğin zorluklarına da değinen Eski, “Çok insan tanıyorsunuz, arkadaş çevreniz genişliyor. Ancak sürekli ayakta kalmak ve bu şekilde çalışmak yorucu olabiliyor.” diyor.

Şener Eski, büyüklerinden öğrendiği her şeyi uygulamayı amaçladığını vurguluyor. “Çekirdekten yetişmek çok farklı. Bir bardak çay satmakla zenginleşmem ama batmam da. Büyüklerimden böyle gördüm. Nerede ne yapacağını bilmek çok önemli. Müşterilerime kim olursa olsun saygılı davranırım.” şeklinde konuşuyor.

Tek başına mesleği yürütmenin zorluklarına dikkat çeken Şener Eski, “Yetişmek çok zor oluyor, çok yoruluyorsunuz. 5 nesildir burayı işletiyoruz. Allah’a şükür ekmeğimizi kazandık ve hala işimizi yapmaya devam ediyoruz. Babam ve dedemle burada çalışmak mutluluk verici. Dışarıdan görenler şaşırıyor, örnek olduğumuzu düşünüyorum.” diyor.

Kaynak: AA / Gökhan Yılmaz – Güncel

Yerel Haberler Kültür Sanat Gastronomi zonguldak Güncel Kültür Yaşam Baba Çay

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP