Van’da Kadınlar Kilim Dokumacılığını Yaşatıyor

Van Büyükşehir Belediyesi bünyesinde 24 yıldır hizmet veren kilim atölyeleri, kadınlara hem geleneksel bir sanatı yaşatma hem de ekonomik katkı sağlama fırsatı sunuyor. Atölyelerde, Van ve Hakkari yöresine ait, 100'den fazla desene sahip kilimler dokunuyor. Her desen, bölgenin kültürel zenginliğini yansıtan, yüzyıllar öncesinden gelen bir hikayeyi barındırıyor.

2000 yılından beri faaliyet gösteren atölyelerde, 50'den fazla kadın, unutulmaya yüz tutmuş dokumacılık sanatına yeniden hayat veriyor. Kök boyayla renklendirilen iplerle örülen kilimlerdeki motifler, bölgenin tarihini, yaşam biçimini ve doğasını yansıtıyor. Bu motiflere, bölge insanının yaşadığı olaylar ve doğadan aldığı ilhamın izleri yansıyor. "Canbezer", "hevçeker", "çılgul", "jirki", "gülgever", "gülhezar", "gülsarya", "halitbeyi", "herki", "kesnekar", "lüleper", "şamari", "şehvani" ve "şimkubik" gibi isimlerle anılan bu motifler, kilimlere ayrı bir anlam ve derinlik katıyor.

KIZINA KİLİM DOKUMACILIĞI ÖĞRETİYOR

Atölyelerde, genç nesillere bu kültürü aktarma çabası da gözleniyor. 7 yaşındaki kızı Avesta'ya kilim dokumacılığı öğreten Fatma Abiş, "Canbezer" deseninin geçmişte kadınlar tarafından zorlu bir iş olduğu için bu ismi aldığını anlatıyor. Kilim dokumacılığını annesinden öğrendiğini belirten Abiş, geleneği sürdürerek kızına da bu sanatı öğretmenin mutluluğunu yaşıyor.

VAN VE HAKKARİ KİLİMLERİNDE 100'DEN FAZLA DESEN VAR

Usta öğretici Makbule İnan, Hakkari ve Van kilimlerinin her birinin farklı hikayeler taşıdığını vurguluyor. 15 yıldır kilim dokuyan ve bu sanatı diğer kadınlara aktaran İnan, "Gülsarya" adlı kilimin geçmişte Sarya adlı bir kadın tarafından dokunması nedeniyle bu ismi aldığını söylüyor. Kilimlerde genellikle dokuyan kadının adı ve aşiret ismi yer alıyor.

KİLİMLER SİPARİŞ ÜZERİNE YURT İÇİ VE YURT DIŞINA GÖNDERİYOR

Büyükşehir Belediyesi Kilim Atölyeleri Sorumlusu Nazime Bağlan, dokunan kilimlerin sipariş üzerine yurt içi ve yurt dışına gönderildiğini ifade ediyor. 24 yıldır hizmet veren atölyelerde, kadınlar ilmek ilmek kilim dokuyarak yüzyıllardır süregelen bir kültürü yaşatıyor. Kadınlar, atölyelere çocuklarını da getirerek onlara da bu sanatı öğretiyor. Hakkari ve Van yöresine ait kilimlerin motifleri, kadınlara hem meslek öğretme hem de aile bütçesine katkı sağlama imkanı sunuyor. Bağlan, kilim kültürünün yok olmaması için ilçelerde de atölye açmayı planladıklarını belirtiyor.

HABER: Behçet DALMAZ-Orhan AŞAN/VAN,

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Yerel Haberler Kültür Sanat Güncel Kültür Sanat Yaşam Van

"
Benzer Videolar