Zeki Müren’in Çocukluk Anı: Manolya Ağacı Korunuyor

Türk Sanat Müziği'nin unutulmaz sesi Zeki Müren'in Bursa'da çocukluğunu geçirdiği mahallede bulunan manolya ağacı, bugün bir otelin bahçesinde özenle korunuyor. Bu ağaç, Zeki Müren'in çocukluk arkadaşlarıyla gölgesinde oynadığı, kokusuyla insanları mest eden bir hatıra.

1931 yılında Osmangazi ilçesi Tophane Mahallesi'nde dünyaya gelen Zeki Müren, "Sanat Güneşi" ve "Paşa" olarak anılan, Türk Sanat Müziği'nde derin izler bırakan bir sanatçıydı. 65 yaşında hayata veda etse de sesi ve yorumu unutulmaz bir miras olarak kaldı.

Mahallede bulunan manolya ağacı, Zeki Müren'in ailesiyle yaşadığı evin bulunduğu sokaktaki en önemli hatıralardan biri. Lise yıllarına kadar bu evde yaşamış olan sanatçı, ağacın gölgesinde birçok anısını biriktirmiş.

Bugün ise bu manolya ağacı, Zeki Müren'in çocukluk arkadaşının oğlunun sahibi olduğu bir otelin bahçesinde korunuyor. Otelin sahibi 63 yaşındaki Ahmet Aydın, AA muhabirine ailece 5 kuşaktır Tophane Mahallesi'nde yaşadıklarını söylüyor.

Aydın, otelde bulunan mekanın Cumhuriyet'in ilk yıllarından bu yana dördüncü emanetçisi olduğunu belirterek, "Geçmişimize, tarihimize sahip çıkmak adına burada bu mücadeleyi veriyorum," diyor. Aydın, babası Hayrettin Aydın'ın Zeki Müren'le birlikte çocukluklarını bu ağacın gölgesinde geçirdiğini anlatıyor.

Zeki Müren'in doğduğu mahalledeki eski konağı satın alarak butik otele çeviren Aydın, "Burayı metruk bir halde aldık. 2013'te açtık. Bu ağaç, Bursa'da görebileceğiniz en yaşlı manolya ağacı. Bu ağacın özelliği şu; Zeki Müren'in ölümsüz 'Koklamaya kıyamam, benim güzel manolyam' parçasının ilham kaynağı olduğunu rahmetli büyüklerimizden duyduk. Biz de şimdi gelecek nesle aktarıyoruz," diyor.

Aydın, ağacın her sene haziranın ilk haftasında çiçek açtığını ve temmuz sonuna kadar bu görünümünü koruduğunu belirtiyor. Zeki Müren'i her gün yad ettiğini söyleyen Aydın, "Dünyada nasıl Elvis Presley varsa bizim de Zeki Müren'imiz var. Hakikaten çok büyük bir değerdir, çok büyük bir onurdur," diyor.

Bahçesinde bu ağacın bulunduğu otelde işletmecilik yapmaktan gurur duyduğunu belirten Aydın, "Babam şunu anlatırdı; Zeki Müren'i tanıyan kişilerden de duyduğum ve bildiğim kadarıyla, çok naif, farklı, kendine has bir çocukluğu varmış. Gerçek bir Bursa ailesinin çocuğu. Babası rahmetli kereste tüccarı Kaya Müren, annesi Hayriye Hanım iyi bir terzi. Zeki Müren'in güzel bir çocukluk ortamı varmış. Bu ağacın altında bir sürü kişiyle birlikte oynamışlar. Sokağımızda birlikte oynama şansına sahip olmuşlar ki çok önemli bir şey," şeklinde konuşuyor.

Yakın zamanda Bodrum'daki Zeki Müren Müzesi'ni gezdiğini ve sanatçının memleketi Bursa'da onun anılarını yaşatacak bir müze olmamasından derin üzüntü duyduğunu ifade eden Aydın, Zeki Müren'in anısının yaşatılması için çaba göstermeye devam edeceğini belirtiyor.

Yerel Haberler Kültür Sanat Zeki Müren Çocukluk Tophane Kültür Sanat Müzik Yaşam bursa

Benzer Videolar