Yurt Hizmetleri Yönetmeliği’nde Önemli Değişiklikler

(ANKARA) - Gençlik ve Spor Bakanlığı, yurt hizmetleri yönetmeliğinde önemli değişiklikler yaptı. Yeni yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Değişiklikler, yurtlarda kalma şartlarını, kalış sürelerini ve disiplin cezalarını kapsıyor.

Yurtlarda barınma şartları sıkılaştırıldı. Daha önce altı veya daha fazla süreyle hapis cezası almış kişilerin yurtta kalması yasaktı. Bu süre yeni yönetmelikle bir yıla indirildi. Yeni yönetmelik, yurtlarda kalmayı engelleyen suçlar arasına fuhuşu da ekledi. Ancak 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçundan mahkum olmamak şartı kaldırıldı.

Yurtlarda barınma süresiyle ilgili de önemli değişiklikler yapıldı. Öğrencilerin eğitim sürelerinin uzaması durumunda yurtta kalış süreleri de uzatılacak. Normal öğrenim süresini tamamlayamayan öğrencilerin yurt kayıtları silinecek, ancak tekrar başvuru yapmaları ve yurt hakkı kazanmaları halinde bir öğretim yılı daha yurtta kalabilecekler. İkinci bir öğretim kurumunda öğrenim gören öğrenciler, başvuru yapmaları ve yurt hakkı kazanmaları halinde ikinci öğretim kurumunun normal öğrenim süresi kadar yurtta kalabilecekler. Yurt dışında eğitim gören öğrenciler için de yeni düzenlemeler yapıldı. Bu öğrencilerin yurtta kalma şartları da bir yıla indirildi.

Yönetmelikte, yurtlarda kalan öğrencilere verilecek disiplin cezalarıyla ilgili de yeni düzenlemeler yapıldı. Eski yönetmelikte "Birden çok cezanın verilmesini gerektiren fiillerin işlenmesi halinde, her bir fiile karşılığı olan ceza verilir" hükmü değiştirildi. Yeni yönetmelikte "Bu fiillere ilişkin cezaların en ağırı verilir" şeklinde düzenleme yapıldı.

Yurt ücreti ödemeleriyle ilgili hükümler de yeniden düzenlendi. Öğrencilere ayın son günü saat 23.00'a kadar yurt ücretini ödemeleri için süre verilecek. Ayın son gününün resmi tatil gününe denk gelmesi halinde bu süre takip eden ilk iş günü saat 23.00'e kadar uzatılacak. Yurt ücretini süresinde ödemeyen öğrencinin yurt ücreti aynı gün güvence bedelinden mahsup edilecek. Güvence bedelini tamamlaması için öğrenciye izleyen ayın 15'i saat 23.00'e kadar süre verilecek. Ayın 15'inin resmi tatil gününe denk gelmesi halinde, bu süre takip eden ilk iş günü saat 23.00'e kadar uzatılacak. Verilen bu sürenin sonunda güvence bedelini tamamlamayanlardan bu günlerin ücreti de mahsup edilerek kayıtları silinecek.

Kaynak: ANKA / Güncel

Gençlik Ve Spor Bakanlığı Politika Gençlik Güncel Eğitim Hukuk Spor

Benzer Videolar