Yüksekova’daki 155 Yıllık Su Değirmeni Nesilden Nesile Devam Ediyor

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde, Hüseyin Kartal (60), 155 yıllık dededen kalma su değirmeninde buğday öğütüyor. Bu mesleği 40 yıldır severek sürdüren Kartal, "Hasat döneminde günde yaklaşık 20 teneke buğday öğütüyorum" diyor.

Yeşiltaş köyünde, Yüksekova'ya 50 kilometre uzaklıkta bulunan su değirmeni 1,5 asırdır babadan oğula, nesilden nesile geçiyor. Değirmeni işleten Hüseyin Kartal, değirmenin çevre köylere de hizmet verdiğini belirterek, "Çok fazla değişiklik yapmadan, derme çatma su kanallarıyla değirmeni döndürmeyi sürdürüyoruz. Dedem vefat edince babam devam etmiş. Ben de bu mesleği küçük yaşta amcamdan öğrendim" şeklinde konuştu.

'DEĞİRMEN SAHİPSİZ KALSIN İSTEMİYORUM'

Kartal, bölge halkının su değirmeninde öğütülen unu tercih ettiğini belirterek, "Tek geçim kaynağımız bu değirmen. 155 yıl önce kuruldu ve dönmeyi sürdürüyor. Dedelerimizden devraldık. Benden sonrakilerin işletip, işletmeyeceğini bilmiyorum. Ama işletsinler diye zaman zaman çocuklarıma öğretiyorum. Değirmen sahipsiz kalsın istemiyorum. Mesleğimi 40 yıldır severek sürdürüyorum. Hasat döneminde günde yaklaşık 20 teneke buğday öğütüyorum" dedi.

Haber: Yaşar KAPLAN YÜKSEKOVA(Hakkari),

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Yerel Haberler Hüseyin Kartal Kültür Sanat Yüksekova Ekonomi Hakkari Kartal Güncel Kültür Tarım Yaşam Miras

"
Benzer Videolar