YÖK’ten Doktora Programları İçin Akreditasyon Şartı

```html

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, yeni bir düzenlemeyle doktora programlarının açılması için üniversitelerden en az bir akredite programa sahip olmalarını şart koştuğunu duyurdu.

2024 Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu'na göre, Türkiye 208 üniversitesi, yaklaşık 185 bin öğretim üyesi ve 7 milyonu aşkın öğrenci (350 bini uluslararası) ile küresel yükseköğretim arenasında önemli bir aktör konumunda.

Raporda, 2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) kılavuzunda yer alan üniversitelerin 116'sının en az bir akredite lisans programına sahip olduğu, toplam akredite program sayısının ise 1209 olduğu belirtildi. 42 üniversitenin 10 veya daha fazla akredite lisans programıyla öne çıktığı, üniversitelerdeki akredite lisans program sayısının ortalamasının ise 2018'deki %6,89'dan 2023'te %10,42'ye yükseldiği vurgulandı.

Akredite lisans program sayısı bakımından en yüksek sıralamaya sahip üniversiteler sırasıyla 56 programla İstanbul Gelişim Üniversitesi, 55 programla Sakarya Üniversitesi ve 42 programla Hacettepe Üniversitesi oldu. Atatürk Üniversitesi (41), Ege Üniversitesi (39), Erciyes Üniversitesi (35), İstanbul Teknik Üniversitesi (34), Başkent Üniversitesi (33), Yıldız Teknik Üniversitesi (31) ve İstanbul Medipol Üniversitesi (29) ise ilk ona girmeyi başardı.

Akreditasyonun Önemi

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, kalite odaklı bir yükseköğretim sisteminin kurulması yönündeki çalışmaların kararlılıkla sürdürüleceğini belirtti. Özvar, bu doğrultuda, doktora programlarının açılmasında akredite program şartı getirildiğini ve benzer bir şartın önümüzdeki dönemde fakülte, yüksekokul, enstitü ve araştırma merkezleri gibi diğer akademik birimler için de uygulanacağını açıkladı. Hedeflerinin, 2027 yılına kadar tüm üniversitelerin akreditasyon süreçlerini tamamlaması olduğu vurgulandı.

Uluslararası Öğrenci Kalitesi

Prof. Dr. Özvar, Türkiye'nin uluslararası öğrenci çekme konusunda giderek artan bir rekabetle karşı karşıya olduğunu ve bu rekabete hazırlıklı olunması gerektiğini ifade etti. 350 bine ulaşan uluslararası öğrenci sayısının gurur verici olmasına rağmen, bu sayının artırılmasının yanı sıra öğrenci kalitesinin de yükseltilmesinin öncelikli olması gerektiğini vurguladı. Gerekli mevzuat ve altyapı çalışmalarının tamamlanmaması halinde Türk üniversitelerinin uluslararası itibarının olumsuz etkilenebileceği uyarısında bulundu.

Kaynak: AA / Betül Bilsel - Güncel Uluslararası İlişkiler Erol Özvar Politika Türkiye Eğitim Güncel

```
Benzer Videolar