Yenilenebilir Enerji ve Depolama Sistemlerinin Önemi Vurgulandı
AKLease Genel Müdürü Eser Okyay, Türkiye'nin yenilenebilir enerji üretiminde kayda değer bir ilerleme kaydettiğini belirtti. Ancak, yenilenebilir enerjinin sürekliliğinin sağlanması için depolama sistemlerine geçişin şart olduğunu vurguladı.
Okyay, Ankara'da düzenlenen "2. Enerji Depolama Zirvesi"nde yaptığı açıklamada, zirvenin enerji depolama alanında atılacak adımları, düzenleme değişikliklerini, finansman ve yatırım olanaklarını ele alarak, paydaşlarla ortak bir yol haritası çizmeye yönelik önemli bir platform olduğunu söyledi.
Enerji sektörünün son yıllarda hem dünya genelinde hem de Türkiye'de önemli bir dönüşüm yaşadığını vurgulayan Okyay, Kyoto Protokolü ve Paris İklim Anlaşması gibi önemli uluslararası anlaşmaların bu değişime önemli katkı sağladığını ifade etti.
Okyay, Türkiye'nin bu anlaşmalara taraf olduğunu hatırlatarak, küresel ölçekte yenilenebilir enerjiye yapılan yatırımların hızla arttığını belirtti. Geçen yıl bu alana yaklaşık 1,7 trilyon dolar yatırım yapıldığını ve Uluslararası Enerji Ajansının önümüzdeki yıl bu rakamın 4 trilyon dolara ulaşmasını beklediğini söyledi. Türkiye'de de bu trendin yansımalarını gördüklerini ve geçen yıl yaklaşık 10 milyar dolarlık yatırım yapıldığını açıkladı.
Türkiye'nin güneş ve rüzgar enerjisinde her yıl 5 bin megavat kurulu güç artırma hedefi olduğunu belirten Okyay, bu alanda önemli bir yatırım trendi gözlemlediklerini ve AKLease olarak gerekli hazırlıkları yaptıklarını, bankaların ve finans kuruluşlarının da benzer hazırlıklar içerisinde olduğunu düşündüğünü ifade etti.
"Yeşil dönüşüm artık bir zorunluluk haline geldi" diyen Okyay, Türkiye'nin yenilenebilir enerji alanında başarılı bir konumda olduğunu vurguladı. Şu an kurulu güç kapasitesinin 60 bin megavata ulaştığını ve toplam enerji üretiminin yaklaşık yüzde 42'sinin yenilenebilir kaynaklardan karşılandığını belirtti. Ancak Orta Vadeli Plan'da belirtilen yüzde 60-65 hedeflerine ulaşmanın kolay olmadığını, bu hedeflerin gerçekleştirilmesi için yıllık 5 bin megavat ilave kapasiteyle önümüzdeki 5 yıl içinde kurulu gücün neredeyse yüzde 50 artırılması gerektiğini söyledi. Türkiye'nin bu hedefte depolama sistemlerinin büyük rol oynayacağına inandığını belirtti.
Küresel iklim krizinin ciddi bir sorun olduğunu vurgulayan Okyay, "Yeşil dönüşüm artık seçenek olmaktan çıktı ve zorunluluk haline geldi. Bütün paydaşların bu konuyu bu açıdan değerlendirmesi gerektiğini düşünüyorum. Biz de şirket olarak bu konuya sadece bir finansman modeli olarak değil, toplumsal ve çevresel bir gereklilik olarak bakıyoruz ve çocuklarımıza daha iyi bir dünya bırakmak için hep birlikte sorumluluk almamız gerektiğine inanıyoruz" dedi.
Okyay, yeşil dönüşümde Türkiye'nin uzun bir yolculuk yapması gerektiğini ve bu yolda önemli adımlar atılması gerektiğini belirterek, "Hem Türkiye'nin potansiyeline hem yatırımcı potansiyeline hem de finansman olanaklarına baktığımızda, bu dönüşümü gerçekleştirmek için gerekli kapasiteye sahip olduğumuza inanıyorum" dedi.
Yeşil dönüşümde ana paydaşlardan biri olmayı hedeflediklerini vurgulayan Okyay, "Yenilenebilir enerjide pazar payımız yaklaşık yüzde 23'lerde. Yani Türkiye'de yapılan her 4 enerji finansmanından birini AKLease olarak biz gerçekleştiriyoruz. Bunu da aslında sektörün tek yenilenebilir kaynaklardan üretim sağlayan ve sadece enerji anlamında değil, aynı zamanda atık yönetimi ve sürdürülebilirlik alanlarında da yenilenebilir ürünler sunan ECOLease şemsiyesi altında gerçekleştiriyoruz. Şu ana kadar yenilenebilir enerjiye yaklaşık 300 milyon dolar kredi verdik ve 500 megavatın üzerinde enerji projesini finanse ettik" dedi.
Okyay, bu alandaki faaliyetlerini artırarak portföylerini büyütmeyi hedeflediklerini ve 2030 yılına kadar ECOLease kapsamında kullandırdıkları kredi portföylerini yüzde 45'ten yüzde 90'a çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
Kaynak: AA / Başak Erkalan - Ekonomi