Yarım Asırlık Emek: Bağlama Ustası Hüseyin Özer
İzmir'in köklü semtlerinden Basmane'de yaşayan ve çalışan Hüseyin Özer (72), 55 yıldır el emeğiyle bağlama yapıyor. Bu deneyimli saz ustası, yarım asrı aşkın sürede geleneksel yöntemlere bağlı kalarak, teknolojinin gölgesinde bile el işçiliğinin değerini koruyor.
Sivas'tan İzmir'e göç eden Özer, çırak olarak başladığı bağlama yapımcılığında ustalığa erişmiş. 1969 yılından beri özel siparişlere göre bağlama üretiyor. "Çocukluğumda dedemin saz çalmasını izlerdim, hep merak ettim," diye anlatan Özer, "İzmir'e geldikten sonra Kemeraltı'nda bir saz dükkanına girdim ve saatlerce sazlara baktım. Dükkan sahibi merak edip neden baktığımı sordu ve çalışmak isteyip istemediğimi sordu. Çok sevindim ve hemen kabul ettim."
'SADECE SAP KESMEK İÇİN BİR MAKİNE KULLANIYORUM'
Askerlik dışında mesleğini hiç bırakmayan Özer, askerden sonra kendi dükkanını açmış ve o günden beri hem çalışıp hem de yaşıyor. "Günümüzde her şey teknolojik, makinelerle yapılıyor ama ben 55 yıldır kendim işleyerek, oyarak yapıyorum. Kendi özelliğimi kaybetmeden, el işçiliği ile devam ediyorum. Sadece sap kesmek için bir makine kullanıyorum," diyor.
'SAZ YAPMAK, BENİ DİNÇ VE AYAKTA TUTUYOR'
Özer, hem elektro hem de normal bağlama siparişlerini karşılıyor ve elektro bağlamalara daha fazla talep olduğunu belirtiyor. "Düz bağlamada oyma malzeme kullanılması çok meşhurdur ama pahalı olduğu için genellikle yaprak malzeme kullanıyorum," diye açıklıyor. "Ardıç yaprağı en iyisidir ama saz, iyi bir ustanın eline geçerse daima güzel olur. Sazın sesinin güzelliğinin yüzde 50'si, sap ve kapağına bağlıdır. Esneklik ve ölçülü olması önemlidir. Bunlar artık teknolojik aletlerle kolayca yapılabilir ama elle yapılması ustalık gerektiriyor." Mesleğini hayatının sonuna kadar sürdürmek isteyen Özer, "Bırakırsam çökerim. Saz yapmak, beni dinç ve ayakta tutuyor," diyor.
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel