Yarım Asırdır Tenekecilik Yapan Ahmet Telefoncu: ‘Bu Meslek Kaybolmaya Yüz Tutuyor’

Gaziantep'in kalbinde, Şahinbey ilçesindeki tarihi Almacı Pazarı'nın girişinde, bir buçuk metrekarelik mütevazı bir dükkan bulunuyor. Bu dükkan, yarım asırdır Telefoncu ailesinin tenekecilik mesleğinin merkezi olmuş. Ahmet Telefoncu, 58 yaşında, üçüncü kuşak bir tenekeci ve babasıyla dedesinden miras kalan bu mesleği büyük bir özveriyle sürdürüyor.

Ahmet Telefoncu, 3'üncü sınıftayken babasının yanında tenekecilik mesleğine atılmış. Yıllar geçtikçe, elinde teneke levhalar, tatlı tulumbası, mazot hunisi, çay semaveri ve kebap mangalları gibi çeşitli ürünler yaratmış. Onun için tenekecilik sadece bir meslek değil, aynı zamanda bir sanattır.

Ancak günümüzde plastik ürünlerin hayatımızda giderek daha fazla yer almasıyla, tenekecilik mesleği de yavaş yavaş kaybolmaya yüz tutmuş. Ahmet Telefoncu, yeni nesillerin bu mesleğe ilgisinin azaldığını ve üzüntüyle izliyor. "Çıraklığını yapmadığınız işin ustalığını yapamazsınız" diyor, geçmişte çıraklık yapmanın önemine vurgu yapıyor.

Ahmet Telefoncu, küçük dükkanında tek başına çalışmaya devam ediyor. Dükkanının büyüklüğü çoğu zaman alay konusu olsa da, o gururlu. Çünkü bu dükkan, ailesinin yıllarca emek verdiği bir yer. "Benim için çalışmam ve kazancım önemlidir," diyor. Kimseye muhtaç olmamak için çalışmayı sürdürüyor.

Gelişen teknoloji, teneke eşyalara olan talebi azaltmış olsa da Ahmet Telefoncu, eski yöntemlerle ürünlerini üretmeye devam ediyor. Bu mesleğin son temsilcilerinden biri olarak ayakta kalmak için mücadele veriyor.

Kerim Kıssa, Ahmet Telefoncu'nun dükkanını ziyaret etmiş ve hayran kalmış. "Ahmet ustamızı gördük ve bayağı da beğendik. Baba mesleğini bilfiil bize aktarıyor ama üzücü yanı da kendisinden başka bu mesleği yapacak kimsenin olmamasıdır," diyor. Ahmet Telefoncu'nun yanında yetişecek çıraklar bulunması gerektiğini ve bu konuda çocuklarımızın da desteklenmesi gerektiğini vurguluyor.

Yerel Haberler Kültür Sanat gaziantep Ekonomi Yaşam Baba

Benzer Videolar