Yangın Sonrası Antik Kentteki Ağaçlar Devrildi

2021 yılında Manavgat'ta meydana gelen büyük yangın, Seleukeia (Lyrbe) Antik Kenti'nin çevresindeki ağaçlara da zarar vererek onları kuruttu. Zamanla kuruyan ağaçlar, antik yapıların üzerine devrilerek Helenistik dönemden kalma yapılara hasar verdi.

Cumhuriyet tarihinin en büyük orman yangını olarak kabul edilen Manavgat yangını, 28 Temmuz 2021'de başladı ve 10 gün sürdü. Yangın Akseki, İbradı ve Gündoğmuş ilçelerine de sıçrayarak büyük bir alanda hasara yol açtı. Yangın sonrasında 7 kişi hayatını kaybetti, 60 bin hektar orman yok oldu ve binlerce yapı zarar gördü. Yangından etkilenen alanların yeniden yeşillendirilmesi için 5 milyon 170 bin fidan dikildi, 153 bin ton tohum toprakla buluşturuldu ve geniş bir alanda gençleştirme çalışmaları yapıldı.

Seleukeia Antik Kenti'nin giriş ve çevresindeki ağaçlar yangında kül olurken, antik kentin dış duvarlarında is belirdi. Yangından sonra antik kentte temizlik çalışmaları yapıldı, yanan ağaçlar yerine yenileri dikildi. Ancak antik kentin çevresindeki bazı ağaçlar, yeşil olmaları gerekçesiyle o dönemde kesilemedi. Zamanla kuruyan bu ağaçlar, yağmur ve fırtına nedeniyle yıkılmaya başladı ve antik kentin tapınak, mezarlık kilisesi ve agora binasına zarar verdi.

'ANTİK KENTTE İZİNSİZ MÜDAHALE YAPILAMADI'

Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, 2021'de yangından etkilenen tüm ağaçların kaldırıldığını ancak antik kentin sit alanı olması nedeniyle izinsiz müdahale edilemediğini belirtti. Ağaçların yeşil olmaları nedeniyle kesimlerine izin verilmemesi, bu üzücü olaya yol açtı. Antik kentteki ağaçların kesimi için izin süreci 2023 yılına kadar sürdü. Bu süreçte ağaçların sürekli kontrolleri yapıldı, ancak ağaçlar yıkılmaya devam etti. Şu anda ağaçların kesimi için ihale süreci devam ediyor. Ancak bölgenin hassas bir alan olması ve tonajlı araçların girememesi nedeniyle ihale süreci yavaş ilerliyor.

HABER- KAMERA Mithat ABAKAN- Mehmet ÇELİKTENMANAVGAT (Antalya),

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kültür Sanat Manavgat Güncel Çevre

"
Benzer Videolar