Washington Post: İsrail Lübnan gerilimi tırmandı, ABD'nin etkisi sınırlı | Dış Haberler

İsrail-Lübnan hattındaki gerilim, İsrail'in Lübnan'a kara operasyonu başlatmasıyla daha da tırmandı. Washington Post'ta yer alan haberde, Biden yönetiminin diplomatik çabalarına rağmen İsrail'in gerilimi tırmandıran eylemleri "ABD'nin etkisi sınırlı" olarak yorumlandı

İsrail ile Hizbullah arasındaki gerilim, İsrail'in en yakın müttefiki ABD'nin çabalarına rağmen artarak devam ediyor. İsrail, ABD'nin gerilimi tırmandırmaması yönündeki uyarılarına kulak asmadı. İsrail, önce ABD'nin ateşkes önerisini reddetti, ardından Beyrut'a düzenlediği hava saldırılarında Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ı hedef aldı. Washington, bu operasyondan haberdar olmadığını açıkladı.

Dün gece başlayan İsrail'in Lübnan'a kara operasyonu, ABD basınında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD Başkanı Joe Biden'ın çabalarına aldırış etmediği şeklinde yorumlandı.

İsrail'den Lübnan'a kara operasyonu! Haberi Görüntüle

Washington Post'ta yer alan "İsrail Lübnan gerilimini tırmandırdı, ABD'nin etkisi sınırlı" başlıklı haberde, ABD'nin istekleri ile İsrail'in eylemleri arasındaki uçurumun geçen hafta daha belirginleştiği vurgulandı. Beyaz Saray, geçen hafta İsrail ve Lübnan'ın ateşkes konusunda anlaşmaya yakın olduklarını ifade ederken, Birleşmiş Milletler'de konuşan Netanyahu, Hizbullah ile mücadelesinin süreceğini belirtti.

ABD Başkanı Joe Biden, çatışmaların derhal durdurulması çağrısını açıkça dile getirdi. Beyaz Saray'da İsrail'in Lübnan'a sınırlı bir müdahale hazırladığının farkında olup olmadığı sorulduğunda, "Sizin bildiğinizden daha fazla farkındayım. Şimdi bir ateşkes yapmalıyız." yanıtını verdi.

Biden yönetimi, son günlerde İsrail politikasını yönlendirmede başarılı olduğunu iddia ediyor; son olarak Netanyahu'yu tam ölçekli bir işgal yerine, güney Lübnan'a sınırlı bir kara harekatı başlatmaya ikna ettiklerini belirtiyorlar.

Özellikle Cuma günü Nasrallah'ın hedef alınmasının ardından, ABD yetkilileri İsrail'in Hizbullah'a karşı yürüttüğü operasyon konusunda bölünmüş durumda.

İsrail-Lübnan hattında son 14 günde neler yaşandı? Haberi Görüntüle

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, dün gazetecilere "Elbette ateşkesi desteklemeye devam ediyoruz. Ancak, bazı gerçekler de var. Birincisi, askeri baskı bazen diplomasiyi mümkün kılabilir. Ancak askeri baskı yanlış hesaplamalara da yol açabilir, beklenmedik sonuçlar doğurabilir ve şu anda tüm bu faktörleri İsrail ile görüşüyoruz." dedi.

"İSRAİL'İ ETKİLEME YETENEĞİ SINIRLI"

Washington Post'a konuşan Dış İlişkiler Konseyi'nin emekli başkanı Richard Haass, Biden yönetiminin İsrail'i etkileme yeteneğinin sınırlı olduğunu söyledi. Haass, "Geçtiğimiz 12 ay boyunca Biden yönetiminin bir şeyi savunduğu, İsrail'in ise Gazze'de başka bir şey yaptığı bir dönem geçirdik. Son birkaç günde, İsrail'in ABD ile önceden koordinasyon sağlamadan tek taraflı hareket ettiği bir durum yaşadık." şeklinde konuştu.

ABD politikası, İsrail'in çatışmaları ilerletmesiyle değişti. Biden yönetimindeki bazı yetkililer, Hizbullah'ın kriz içinde olduğu dönemde İsrail'in saldırılarını sürdürmesini onayladı. İsrail'in saldırılarında Hizbullah'ın komuta kademesinde büyük kayıplar yaşandı. Yine de hafta sonu üst düzey yetkililer, İsrail'e Lübnan'a karadan müdahalede bulunmaması yönünde tavsiyelerde bulundu.

Haberde, iletişim eksikliğinin ABD'nin savaşın nasıl yürütüleceği konusunda söz sahibi olma yeteneğini engellediği ifade edildi.

Benzer Videolar