Viyana’da Yapay Zeka ile Sanat Buluşuyor

Avusturya'nın başkenti Viyana'da, Türk ve Azerbaycanlı sanatçıların yapay zeka ile sanatı bir araya getirdiği "Dansların Sembolü" sergisi sanatseverlerle buluştu.

Viyana Azerbaycan Kültür Merkezi'nde düzenlenen sergide, Azerbaycan'a özgü motiflerin yer aldığı eserler, özel bir uygulama sayesinde hareketli görüntülere dönüştürüldü. Bazı eserlerde ise yöresel müzikler, hareketli görüntüleri daha da canlandırdı.

İstanbul Dijital Sanat Festivali Direktörü Nabat Garakhanova, AA muhabirine verdiği demeçte, Viyana'da düzenledikleri bu sergiyle yapay zeka ve sanatı bir araya getirdiklerini söyledi. Festival olarak dünyanın farklı noktalarında sergiler düzenlediklerini vurgulayan Garakhanova, "Azerbaycan'ın ilk yapay zeka sanatçısını yarattık" dedi. Bu sanatçı ile hem Türkiye'deki hem de Azerbaycan'daki dijital sanatlara yönelik çalışmaları ve gelişmeleri tanıtmayı amaçladıklarını belirtti.

Garakhanova, bu serginin her iki ülkede dijital sanat alanında yürütülen çalışmaların geldiği düzeyin bir göstergesi olduğunu belirterek, "Bugün serginin bu kadar ilgi görmesi bizi gerçekten mutlu etti" dedi.

Yaptıkları çalışmanın çok yönlü olduğunu ifade eden Garakhanova, tekstil ürünleri üzerinde yapay zeka kullanılarak üç boyutlu semboller oluşturduklarını söyledi. Sergilenen ögelerin sadece birer sanat eseri olmadığını, aynı zamanda yeni bir moda türünün ortaya çıkmasına da katkıda bulunduğunu vurguladı.

"Dijital sanat sadece sanat değil, aynı zamanda gençlere inovatif fikirlerle dünyaya yeni çalışmalar yapma fırsatı sunuyor." diyen Garakhanova, bu sergide Azerbaycan'ın ilk "yapay zeka sanatçısı Şuşa Hanım'ın" da tanıtıldığını sözlerine ekledi.

Garakhanova, Karabağ'ın Azerbaycan için sanat ve kültür açısından her zaman önemli bir yer olduğunu, bölgeden birçok ünlü sanatçının çıktığını belirtti. Bu nedenle hayata geçirdikleri ilk yapay zeka sanatçısına "Şuşa" adını verdiklerini söyledi.

"Kültürler arası geçişi sağlamak için de teknoloji ve sanattan faydalanıyoruz."

İstanbul Dijital Sanat Festivali'nin sanat yönetmeni Esra Özkan, festival olarak kültürler arası geçişi sağladıklarını ve bunu teknoloji ve sanat aracılığıyla gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Özkan, sergideki eserlerin yapay zeka ile hazırlandığını, çok yönlü ve uzun soluklu bir çalışmanın ürünü olduğunu belirtti. "Aslında çok katmanlı, katman katman işlenen bir sergi ve motifleri görüyoruz. Bahsettiğim gibi kültürler arası geçişi sağlamak için de teknoloji ve sanattan faydalanıyoruz." dedi.

Kaynak: AA / Aşkın Kıyağan - Kültür Sanat

Kültür Sanat Azerbaycan Yapay Zeka Teknoloji Viyana Kültür Sanat

"
Benzer Videolar