Vitamin ve Takviyelerin Bilinçsiz Kullanımı Kalp Krizlerini Tetikliyor

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Usta, vitamin ve takviye kullanımının özellikle mevsim geçişlerinde bilinçsizce yapıldığını ve bu durumun ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.

Usta, ehil olmayan kişilerin vitamin ve takviyeler konusunda eğitim verdiğini ve medyada bu konuda yanlış yönlendirmelerin olduğunu vurguladı. Türkiye ve dünyada vitamin ve takviye kullanımının yaygınlaştığına dikkat çeken Usta, bu durumun ABD'deki "fonksiyonel tıp" adı altında verilen eğitimlerle başladığını ve Kovid-19 salgınıyla birlikte daha da arttığını ifade etti. İnsanların, özellikle magnezyum, D vitamini, kalsiyum, potasyum ve çinko gibi vitamin ve minerallerin mutlaka alınması gerektiği düşüncesine kapıldığını belirten Usta, yanlış magnezyum tedavisinin ani kalp krizlerine, beyin aktivitesinde değişikliklere ve epilepsi gibi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi.

Usta, her bireyin aynı tedaviye ihtiyaç duymadığını, örneğin her astım hastasının aynı ilacı kullanamadığını ve bu nedenle çok farklı astım ilaçlarının olduğunu vurguladı. Mevsim geçişlerinde vitamin ve takviyelere gereksiz yere yönelmenin yanlış olduğunu belirten Usta, doğru beslenmenin, kaliteli uyumanın ve mevsimsel besinleri tüketmenin daha sağlıklı olduğunu söyledi. Tedavi ve takviyelerin kişiye özgü olduğunu ve mutlaka uzman kontrolünde uygulanması gerektiğini vurgulayan Usta, portakal tüketmek yerine takviyesini alan kişilerin yüksek doz C vitamininin böbreklere ciddi zarar verebileceğini belirtti.

Usta, tetkikler yapıldıktan sonra hekim tavsiyesiyle kişiye özgü vitamin ve takviyelerin kullanılması gerektiğini ifade etti. Sporculara gereksiz yere amino asitler kullandırıldığını belirten Usta, amino asitlerde bulunan glutamatın beyinde ciddi hasarlara yol açabileceğini söyledi. Takviye ürünlerinin üretiminin çok iyi kontrol edilmesi ve otoritelerce denetlenmesi gerektiğini vurgulayan Usta, aralıklı oruç ve ekmek tüketiminin bırakılması gibi önerilerin de son yıllarda arttığını belirtti. Diyabetik ve glüten sorunu olmayan kişilerin ekmeği boşuna kesmelerine gerek olmadığını vurgulayan Usta, diyabet, kalp yetmezliği, yaşlılık, hamilelik gibi durumlarında aralıklı orucun sakıncalı olabileceğini ve kalp krizi, epilepsi, hipertansiyon gibi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi.

Akdeniz Üniversitesi Coşkun Usta Epilepsi Eğitim Sağlık Spor

Benzer Videolar