DOLAR 34,0675 0.01%
EURO 38,1654 0.66%
ALTIN 2.830,681,01
BITCOIN 21135703.21381%
İstanbul
22°

HAFİF YAĞMUR

13:03

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Van Gölü’ne giren çocukların saçları sararıyor
12 okunma

Van Gölü’ne giren çocukların saçları sararıyor

ABONE OL
Ağustos 6, 2024 16:44
Van Gölü’ne giren çocukların saçları sararıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

## Van Gölü’nün Sıradışı Etkisi: Çocukların Saçları Sararıyor

Van Gölü, Türkiye’nin en büyük gölü olmasının yanı sıra, dünyanın en büyük sodalı gölü unvanını da taşıyor. Yaz aylarında Ege ve Akdeniz sahillerini aratmayan bu doğal güzellik, 1700 metre yüksekliğinde, 3 bin 713 kilometrekarelik yüzölçümü ve 451 metre derinliğiyle büyüleyici bir manzara sunuyor. Gölün kıyılarında yaşayan çocuklar da sıcak havalarda serinlemek için Van Gölü’ne giriyor, ancak bu serinletici deneyim sıra dışı bir etkiye yol açıyor: çocukların saçları sararıyor.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaşı Tıp Merkezi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Uce Özkol, gölün sodalı suyuyla güneşin birleşmesinin bu etkiye neden olduğunu belirtiyor. Özellikle yağlı ciltlere sahip çocuklarda, gölün sodalı suyu cildin ölü tabakasını alarak saçları açıcı bir etki yaratıyor. Bu etki, gölün yüksek rakımıyla da birleşince, özellikle kumral saçlı çocukların saçlarının daha da sarıya, kızıl saçlıların ise daha da kırmızıya dönmesine neden olabiliyor.

Prof. Dr. Özkol, bu durumun geçici olduğunu ve kışın saçların tekrar eski rengine döndüğünü vurguluyor. Daha önemli olan nokta ise güneşin zararlı etkilerine karşı önlem almak. Van Gölü’nün yüksek rakımı güneşin etkisini artırıyor, bu nedenle gölde yüzen çocukların güneş yanığına karşı dikkatli olması gerekiyor. Saçların sararması çoğunlukla çocuklar için hoş karşılanıyor, çünkü Doğu Anadolu halkı için sarı saç kıymetli kabul ediliyor. Ancak güneş yanığı ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir, bu nedenle çocukların güneş kremi kullanmaları ve gölde uzun süre kalmamaları önemli.

Van Gölü kıyısında yaşayan 11 yaşındaki Semih Gök, yaz tatili boyunca her gün gölde yüzdüklerini ve saçlarının sarardığını söylüyor. O ve arkadaşları bu durumdan memnun, ancak Prof. Dr. Özkol, Van Gölü’nün büyülü sularında yüzerken hem eğlenceyi hem de sağlığı göz önünde bulundurmanın önemli olduğunu hatırlatıyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Van Gölü Hatice Güneş Göle Doğa Güzellik Sağlık Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP