Van Gölü’nde Kuraklık Nedeniyle Su Altında Bulunan Yapı Kalıntıları Görüntülendi

Van Gölü'nde yaşanan kuraklık nedeniyle su seviyesi çekildi ve Bitlis kıyılarında bazı yapı kalıntıları su yüzüne çıktı. Bu kalıntılar su altı görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan ve ekibi tarafından görüntülendi.

Sıcaklıkların artması ve yağışların azalmasıyla Van Gölü'nün su seviyesi düştü. Bu durum, geçmişte su altında kalan yapıların kıyı kesimlerinde görünür olmasını sağladı.

Ceylan ve ekibi, 3 gün boyunca Adabağ mevkisinde dalışlar gerçekleştirdi ve buradaki yapı kalıntılarını kaydetti. Ahlat ilçesine 18 kilometre mesafede bulunan bu bölgede, taş yığma yapılar ve odalar dikkat çekti.

Ceylan, dalış sırasında tespit ettikleri yapıların çoğunda kapı şeklinde alanlar olduğunu belirtti. Ayrıca, figürler bulunan eserler, amfora parçaları ve düzenli kesme taşlardan yapılmış mekanlar da keşfettiklerini ifade etti.

Buluntuların hangi döneme ait olduğu henüz bilinmiyor ve bu konuda bilim insanlarının araştırmalarına ihtiyaç duyuluyor. Dalışlarda, su altı fotoğrafçısı Serkan Ok, uzman dalgıçlar Okan Emre Diler ve Mete Ergun da Ceylan'a destek verdi.

Van Gölü'nün sırlarını ortaya çıkarmaya devam ettiklerini belirten Ceylan, "Van Gölü'nün Sırları Belgeseli"nin 5 dilde hazırlandığını ve bir kitap haline getirildiğini söyledi. Bu bölgenin arkeologlar tarafından incelenmesinin önemli olduğuna vurgu yapan Ceylan, Van Gölü'nün derinliklerini araştırarak üretmeye devam edeceklerini belirtti.

Görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan Kültür Sanat Belgesel Van Gölü Bitlis Güncel Dünya Çevre Doğa Van

Benzer Videolar