Vali Gül: 2024 yılının ilk 9 ayında 193 operasyonda 148 suç çetesi çökertildi

İstanbul Valisi Davut Gül, 2024 yılının ilk dokuz ayını kapsayan emniyet verilerini paylaştı. Vali Gül, şehrin huzurunu sağlamak adına güvenlik güçlerinin yoğun çabalarına dikkat çekerek önemli başarılar elde edildiğini vurguladı.

Güvenlik güçlerinin, "şehir eşkıyaları" olarak nitelendirdiği suç örgütlerine yönelik 193 operasyon düzenlediğini ve 148 çeteyi çökerttiğini açıklayan Vali Gül, bu operasyonlarda 1.595 kişinin yakalandığını, 964 kişinin tutuklandığını ve 417 kişiye adli kontrol tedbiri uygulandığını belirtti. Ayrıca, bu operasyonlar sonucunda 32 milyar 535 milyon TL değerinde mal varlığına el konulduğunu ifade etti. "Hiç kimse devletimizden daha büyük, kanunlarımızdan daha üstün değildir," diyen Vali Gül, suçluların adalete teslim edileceğini vurguladı.

Uyuşturucuyla mücadeleye dair önemli veriler de paylaşan Vali Gül, bu konuda da güvenlik güçlerinin başarılı bir performans sergilediğini belirtti. 2024'ün ilk 9 ayında 7.353 operasyon gerçekleştirildiğini ve 12.696 kişinin yakalandığını, 5.552 kişinin tutuklandığını ve 3.597 kişiye adli kontrol tedbiri uygulandığını söyledi. Operasyonlar sonucunda 18 ton uyuşturucu, 32 milyona yakın hap ve 7.984 kök kenevir ele geçirildi. Vali Gül, vatandaşların bu konuda güvenlik güçlerine verdikleri destek ve ihbarların önemine değindi.

İstanbul Emniyet Değerlendirme Toplantısı, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirildi. Toplantıya Vali Davut Gül'ün yanı sıra Vali Yardımcısı Hasan Gözen, İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Yusuf Kenan Topcu, İl Emniyet Müdürü Zafer Aktaş ve Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanı Tuğamiral Tayfun Paşaoğlu katıldı.

'TERÖRİZMİN FİNANSMANINA DARBE VURULDU'

Vali Gül, konuşmasına terörle mücadele verilerine değinerek başladı. 65 bin 397 personelle İstanbul'un ve Türkiye'nin huzuru için gece gündüz çalıştıklarını belirten Gül, terör örgütleri, suç örgütleri, dolandırıcılar, göçmen kaçakçıları ve uyuşturucu tacirleriyle mücadele ettiklerini vurguladı. Gül, 2024'ün ilk 9 ayında terör örgütlerine yönelik yapılan 2.732 operasyonda 5.567 kişinin yakalandığını, 531 kişinin tutuklandığını ve 532 kişiye adli kontrol tedbiri uygulandığını söyledi. Ayrıca, 3 terör eyleminin engellendiğini ve ele geçirilen 8 milyon 483 bin TL ile terörizmin finansmanına darbe vurulduğunu açıkladı. Gül, tüm terör yapılarına karşı amansız bir mücadele veren güvenlik güçlerine teşekkürlerini sundu.

'HİÇKİMSE DEVLETİMİZDEN DAHA BÜYÜK DEĞİLDİR'

Organize suçlarla mücadeleye de tavizsiz devam ettiklerini belirten Vali Gül, şehir eşkıyalarına yönelik operasyonlarda önemli başarılar elde ettiklerini söyledi. Gül, 193 operasyon düzenlendiğini ve 148 suç çetesinin çökertildiğini, 1.595 kişinin yakalandığını, 964 kişinin tutuklandığını ve 417 kişiye adli kontrol tedbiri uygulandığını belirtti. Bu operasyonlarda 32 milyar 535 milyon TL değerinde mal varlığına el konulduğunu ifade eden Vali Gül, bir kez daha "Hiç kimse devletimizden daha büyük, kanunlarımızdan daha üstün değildir" diyerek tüm vatandaşların huzurunu sağlamak için mücadele ettiklerini vurguladı.

'ASAYİŞ SUÇLARINDA BU YILIN SUÇ ORANLARI GEÇEN SENEDEN DAHA DÜŞÜK'

Vali Gül, asayiş suçlarıyla mücadele konusunda da önemli gelişmelere işaret etti. 31.947 polis ve jandarma personeliyle suç oranlarını düşürmek ve aydınlatma oranlarını artırmak için büyük çaba sarf ettiklerini belirten Gül, 2024'ün ilk 9 ayında geçen yıla göre önemli bir düşüş sağlandığını açıkladı. Gül, kişilere karşı işlenen 8 önemli suçta yüzde 9.5, mal varlığına karşı işlenen 9 önemli suçta ise yüzde 27 oranında azalma yaşandığını söyledi. Aynı zamanda kişilere karşı işlenen suçlarda aydınlatma oranının yüzde 98.5'e, mal varlığına karşı işlenen suçlarda ise yüzde 80.4'e yükseldiğini belirtti. Gül, oto hırsızlığı, kapkaç, yankesicilik, evden hırsızlık gibi suçlarda önemli azalmalar yaşandığını vurguladı. Dolandırıcılık suçuyla ilgili daha çok çalışmaları gerektiğini belirten Gül, bu konuda vatandaşların da güvenlik güçlerine destek vermesi gerektiğini söyledi. Vali Gül, asayiş suçlarında bu yılın suç oranlarının geçen seneden daha düşük olduğunu ve bu düşüşün önümüzdeki aylarda da devam edeceğini vurguladı. 7 önemli suçta yakalama oranının yüzde 37 arttığını ve bu sayede mal varlığına karşı suçlarda ve kişilere karşı işlenen suçlarda da azalma yaşandığını belirtti. Gül, güvenlik güçlerine sağlanan takviyelerle bu başarıların artarak devam edeceğini ve vatandaşların bu konuda müsterih olmaları gerektiğini ifade etti.

'18 TON UYUŞTURUCU ELE GEÇİRİLDİ'

Uyuşturucu ve madde bağımlılığıyla mücadeleye de büyük önem verdiklerini belirten Vali Gül, 2024'ün ilk 9 ayında 15 bin 245 ruhsatsız silah ele geçirildiğini ve 17 bin 407 kişinin yakalandığını açıkladı. Vali Gül, bu alandaki çalışmaların tavizsiz devam edeceğini söyledi. Uyuşturucuyla mücadele konusunda vatandaşların duyarlılığının çok önemli olduğuna değinen Gül, bu konuda güvenlik güçlerinin başarılı çalışmalarının devam ettiğini belirtti. 2024'ün ilk 9 ayında imal ve ticarete yönelik 7.353 operasyon düzenlendiğini ve 12.696 kişinin yakalandığını, 5.552 kişinin tutuklandığını ve 3.597 kişiye adli kontrol tedbiri uygulandığını söyledi. Operasyonlar sonucunda 18 ton uyuşturucu, 32 milyona yakın hap ve 7.984 kök kenevir ele geçirildi. Vali Gül, Narkotik Vaka Analiz Sistemi (NARVAS) aracılığıyla vatandaşlardan gelen ihbarların büyük önem taşıdığını ve bu sistem aracılığıyla yapılan 7.947 operasyonda 12.696 şüphelinin yakalandığını belirtti. Gül, vatandaşların bu konudaki duyarlılıkları için teşekkürlerini sundu.

'117 ÖLÜMLÜ KAZADA 130 VATANDAŞIMIZ HAYATINI KAYBETTİ'

Vali Gül, konuşmasının devamında trafikle ilgili verileri de paylaştı. Ülkemizdeki araç sayısının yaklaşık beşte birine sahip olan İstanbul'da trafik güvenliği için büyük çaba harcadıklarını belirten Gül, 5.583 personel ve 813 ekip ile görev yaptıklarını söyledi. Gül, 2024'ün ilk 9 ayında 12 milyondan fazla trafik denetimi yapıldığını ancak 44'ü motosiklet ve motorlu bisiklet olmak üzere meydana gelen 117 ölümlü kazada 130 vatandaşın hayatını kaybettiğini belirtti. Ayrıca, 30 bin 539 vatandaşın yaralandığını söyledi. Gül, trafik kurallarına uymayan ve yasadışı çakar takan araçlara 2 bin 633 cezai işlem uygulandığını ifade etti. Gül, hem yayalardan hem de sürücülerden kurallara uymaları konusunda rica etti. Özellikle motosiklet ve elektrikli skuter kullanan vatandaşların daha dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Gül, asker uğurlaması, düğün konvoyu gibi sebeplerle trafiğin aksatılmasına ve silah kullanılmasına asla müsade etmeyeceklerini belirtti. Gül, bu tür olaylara müdahale eden güvenlik güçlerinin gerekli cezai işlemleri uyguladığını ve yaptırımların devam edeceğini söyledi. Gül, bir kişinin sevinci, diğerlerinin işine, evine, sevdiklerine ulaşmasına engel olmamalıdır diye vurguladı.

'GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞINDA BÜYÜK YOL KATETTİK'

Vali Gül, konuşmasının sonunda kaçak göçmenlerle ilgili verileri paylaştı. Savaşlar, kıtlıklar ve iklim değişikliği sebebiyle giderek büyüyen bir küresel sorun haline gelen göçün, Türkiye ve İstanbul için de önemli bir konu olduğunu belirten Gül, ülkenin hem hedef hem de geçiş noktalarından biri olduğunu söyledi. Gül, Göç İdaresi ve güvenlik güçlerinin insani değerlerden ve hukuktan taviz vermeden yürüttükleri çalışmalar sonucunda düzensiz göç ve göçmen kaçakçılığında büyük yol kat ettiklerini belirtti. 1 milyon 51 bin 228 yabancının yaşadığı İstanbul'da kaçakçılara karşı yapılan 244 operasyonda 560 kişinin yakalandığını, 164 kişinin tutuklandığını ve 88 kişiye adli kontrol tedbiri uygulandığını söyledi. Ayrıca, 116 araca el konulduğunu belirtti. Vali Gül, dünyada bir ilk olan 100 Mobil Göç Noktası aracının devreye girdiğini ve bu araçlarla 493 bin yabancının kontrolünün gerçekleştirildiğini söyledi. 54 bine yakın düzensiz göçmenin tespit edilerek sınır dışı işlemi başlatıldığını belirtti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Göçmen Kaçakçılığı Uğur Şahin Davut Gül İstanbul Güvenlik Güncel trafik

"
Benzer Videolar