Uyarılar art arda geldi! 50- 60 yılın en soğuk zamanları yaşanacak
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün açıklamasına göre, hafta sonundan itibaren ülke genelinde, batı bölgelerinden başlayarak, önemli ölçüde soğuma yaşanacak. Sıcaklıklar 10 ila 15 derece düşecek, Karadeniz Bölgesi'nde ise yer yer 18 dereceye varan bir azalma bekleniyor. Bu durum, mevsim normallerinin altına inen sıcaklıkları beraberinde getirecek.
"ŞİDDETLİ SOĞUK HAVA DALGASI"
TÜBA Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, beklenen soğuk hava dalgasının şiddetine dikkat çekti. Yaşar, bu yıl kışın erken ve sert başladığını vurgulayarak, İzmir örneğiyle kasım ayı ortalamasının 14 derece iken, günümüzde 7,5-8 derecelere kadar düştüğünü belirtti. Türkiye genelinde beklenmedik soğuk ve erken kar yağışına dikkat çeken Prof. Yaşar, ABD'nin Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi'nin (NOAA) 2024 yılının mayıs ayı hariç diğer aylarında ortalama sıcaklıkların üzerinde seyredeceğini önceden tahmin ettiğini hatırlattı.
"DOĞANIN DENGESİ"
Prof. Dr. Yaşar, doğanın kendisini dengeleme mekanizmasına değinerek, aşırı sıcak dönemlerden sonra soğuk dönemlerin, veya tam tersinin yaşanmasının olağan olduğunu açıkladı. 2020-2022 yılları arasında yaşanan kuraklığın ve ardından gelen Süper El Nino olayının doğanın bu dengeleme çabasının bir göstergesi olduğunu ifade etti. Bu dönemde yaşanan kuraklığın ve sonrasında meydana gelen aşırı yağış ve sellerin örnek olarak gösterildi.
"YAĞIŞLI BİR YIL BEKLENTİSİ"
La Nina olayının soğuk hava dalgalarını etkilediğini belirten Prof. Dr. Yaşar, son 50-60 yılın en soğuk dönemlerinden birini yaşadığımızı düşündüğünü belirtti. Barajlardaki su seviyelerinin düşük olduğunu, Tahtalı Barajı'nın su seviyesinin yüzde 11'lere kadar düştüğünü vurgulayarak, soğuk hava dalgasından sonra şubattan itibaren yağışların normale döneceğini ve yılın genelinde yağışlı bir dönem geçireceğimizi öngördü. Şu anki kar yağışının yer altı sularını beslemesi açısından olumlu olduğunu ekledi.
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekim Devrim Manduz - Yaşam Meteoroloji Genel Müdürlüğü Karadeniz Bölgesi İklim Değişikliği Doğan Yaşar Eğitim Yaşam Dünya Doğa kar"