Üniversite Öğrencisinden Deprem İçin Mobil Uygulama

İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü'nde okuyan Embiyacan Akbaş, olası depremlerde arama kurtarma çalışmalarının hızlandırılması ve koordine edilmesi amacıyla bir mobil uygulama geliştirdi. 20 yaşındaki Akbaş, bu çalışmasıyla Türkiye Halkla İlişkiler Derneği'nden "altın pusula genç iletişimci ödülü"ne layık görüldü.

Akbaş, olası bir İstanbul depreminin etkilerini en aza indirmek için Dr. Fatih Özkoyuncu danışmanlığında mobil uygulamasını tasarladı. Uygulamanın amacı, kamu kurumları, özel sektör ve gönüllü arama kurtarma ekipleri arasındaki iletişimini güçlendirmek, bilgi paylaşımını hızlandırmak ve yanlış bilgilendirmeyi önleyerek etkin bir kurtarma süreci sağlamaktır. Akbaş'ın projesi, Türkiye Halkla İlişkiler Derneği'nin düzenlediği yarışmada 231 kurumsal proje ve 114 genç iletişimci projesi arasında 4. olarak değerlendirildi.

Akbaş, uygulamanın bütünleşik bir afet yönetim sistemi oluşturmayı hedeflediğini belirterek, "Ülkeme iletişim alanında hizmet etmek ve afet yönetim sistemlerini geliştirmek istiyorum. İstanbul'da olası bir depremde kurumlar arası iletişim ve koordinasyonu sağlayacak bir uygulama geliştirmeyi amaçladım. Uygulama, kurumların yanı sıra deprem bölgesinde çalışmak isteyen gönüllülerin de yönetim merkeziyle iletişim kurmasını sağlayacak ve böylece ihtiyaç duyulan bölgelere yönlendirilebilecekler. Ayrıca, STK'larla işbirliği için özel bir ara yüz tasarladık." şeklinde açıklama yaptı.

'3 BÖLÜMDEN OLUŞUYOR'

Akbaş, uygulamanın "kamu ara yüzü", "STK ara yüzü" ve "gönüllü ara yüzü" olmak üzere üç bölümden oluştuğunu belirterek, "Uygulama, yönetim merkezinde sürecin etkin yönetimini sağlamak ve bilgi kirliliğini önlemek amacıyla tasarlandı. Üç grubun faaliyetlerini takip ederek, deprem sırasında ve sonrasında insan gücünün etkin kullanılmasını hedefliyoruz. Ayrıca, 6 Şubat depreminde motokuryelerin başarılı çalışmalarını göz önünde bulundurarak, İstanbul'da deprem sırasında motokuryelerin etkin bir şekilde kullanılabileceği bir entegre geliştirme üzerinde çalışıyoruz. Bu sayede, tüm deprem paydaşlarını tek bir platformda toplayabileceğiz. Dijital dönüşüm çağında, afet yönetim süreçlerini de dijitalleştirmek bizim için önemli. Motokuryelerin deprem bölgesinde iletişim imkânları olmadan gösterdiği özveriye şahit olduk. İstanbul'un yoğun yapısı göz önüne alındığında, motokuryelerin ulaşabileceği birçok noktaya arabaların ulaşamayacağını biliyoruz. Bu nedenle, motokuryelerin etkin bir şekilde kullanılabileceği bir entegre üzerinde yoğunlaşıyoruz." şeklinde konuştu.

Haber-Kamera: Ruken KADIOĞLU-Ali Eren İĞDE/ANKARA,

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Teknoloji

İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler Teknoloji İstanbul Deprem Eğitim Sağlık Mobil

"
Benzer Videolar