Üniversite Öğrencisi Termiye ile Glütensiz Kek Üretti

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi'nde okuyan bir gıda mühendisliği öğrencisi, çölyak hastaları için glütensiz kek geliştirdi.

Üçüncü sınıf öğrencisi Sinem Gökal, "Termiye" olarak bilinen baklagilin, mineral, vitamin, lif ve protein açısından zengin olduğunu ve güçlü bir antioksidan kaynağı olduğunu belirtti.

Gökal, termiyenin Konya, Antalya, Burdur ve Isparta'da daha çok bilindiğini, Niğde'de ise pek bilinmediğini söyledi. Bu durum, onların termiye üzerine araştırma yapmaya karar vermelerini sağladı.

Termiyenin Türkiye'de en çok tüketilen besinlerden biri olan keke ilave edilmesine karar veren Gökal, "Glüten hastaları için üretmeyi tercih ettik çünkü onların besin alacağı gıdalar çok az. Kekte buğday unu yerine termiye unu kullandık ve gayet güzel oldu. Termiye zaten yüzde 47 oranında protein içeriyor, bu nedenle glüten hastalarının protein ihtiyaçlarını karşılayacak bir kek ortaya çıktı" dedi.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Arş. Gör. Dr. Mehmet Yetişen, projenin termiyenin kullanım alanını genişletmek için önemli bir adım olduğunu belirtti.

Yetişen, "TÜBİTAK 2209-A Öğrenci Projeleri Desteği kapsamında 2023 Yılı 2. Dönem Çağrı kapsamında projemiz kabul gördü. Birkaç denemeden sonra projemizde hedeflediğimiz gibi çölyak hastalarına tüketilebilir bir kek ürününün ortaya çıkmasını sağlamaya çalıştık. Aslında amacımız bir tanıtım da yapmaktı. Termiye, atıştırmalık gıdalarda kullanılmış ve biz de keke uyarlamaya çalıştık. Literatür taramalarında termiyenin bisküvi gibi bazı atıştırmalıklarda kullanıldığını ama kek yapımında kullanılmadığını gördük ve projeyi hayata geçirmeye karar verdik" diye konuştu.

Yetişen ayrıca, gıda mühendisleri olarak ürünler kaliteli, tüketilebilir, enerji ve besin değerleri yüksek hale getirmek için çalışmalarının devam ettiğini ifade etti.

Üniversite Öğrencisi Termiye ile Glütensiz Kek ÜrettiKaynak: İhlas Haber Ajansı / SEMA TEKELİ - Genel

Sağlık Eğitim Genel Niğde

"
Benzer Videolar