Uluslararası İstanbul Çocuk Kitapları Fuarı Rami Kütüphanesi’nde Başladı

Rami Kütüphanesi'nde düzenlenen "Uluslararası İstanbul Çocuk Kitapları Fuarı", Anadolu Ajansı'nın küresel iletişim ortağı olarak okurlarla buluştu.

Uluslararası Çocuk Yayıncıları Derneği'nin "doğa ve sürdürülebilirlik" temasıyla düzenlediği fuar, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün desteğiyle gerçekleştirildi.

Açılışta konuşan İstanbul Valisi Davut Gül, kitapların çocukların karakter gelişiminde önemli bir rol oynadığını vurgulayarak, "Kitaplar, çocuklarımızın kendilerine güvenerek vatanına, milletine ve ailesine faydalı bireyler olmalarına yardımcı olur. Anne babaların çocuklarıyla birlikte kitap okuması, ailenin hayatına kitabı dahil etmesi çok değerlidir. Bu fuarın emeği geçen herkese teşekkür ederim." dedi.

Uluslararası Çocuk Yayıncıları Derneği Başkanı Tayfur Esen, Türkiye'deki çocuk yayıncılığı sektörünün hızla büyüdüğünü belirterek, "Çocuk kitapları yayıncılığı son çeyrek asırda ülkemizde hem ulusal hem de uluslararası alanda önemli ilerleme kaydetti. Uluslararası İstanbul Çocuk Kitapları Fuarı, bu olumlu gelişmenin bir sonucudur. Bu fuar, Türkiye'nin çocuk kitapları alanındaki ilk tematik uluslararası fuarı olma özelliğine sahiptir." şeklinde konuştu.

Fuarın bu yılki teması "doğa ve sürdürülebilirlik" olarak belirlendi.

Çocuk edebiyatının kültürel aktarımda önemli bir rol üstlendiğini hatırlatan Esen, şunları söyledi: "Çocuk edebiyatı, çocukla yetişkin arasında tecrübe paylaşımının gerçekleştiği ilk ve devam eden köprüdür. Biz bunu çok önemsiyoruz. Her yıl farklı bir temayla düzenlenecek olan fuarın bu yılki teması 'doğa ve sürdürülebilirlik' olarak belirlendi. Gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak amacıyla fuarda, doğanın korunması ve sürdürülebilir yaşamın önemine değinen söyleşiler düzenlenecek ve atölye çalışmaları yapılacak."

İstanbul Ticaret Odası Mütevelli Heyet Başkanı Erhan Erken, fuarın hem çocuklar hem de anne babalar için ufuk açıcı bir deneyim olacağını umduğunu ifade ederek, "Kitap fuarlarına her zaman büyük önem vermişimdir. Çünkü bu fuarlarda önemli buluşmalar gerçekleşiyor. Yazarlar, kitaplar, okuyucular bu tür organizasyonlarda bir araya geliyor ve önemli etkileşimler ortaya çıkıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Taner Beyoğlu, kültürel değerlerin gelişmesinde kütüphanelerin önemine değinerek, "Bu değerli fuarın bir parçası olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Çocuklarımızın kitaplarla ve kütüphanelerle iç içe olması en büyük dileğimiz. Fuarın, çocukların gelişiminde önemli bir rol oynayan kitaplarla tanışmalarına vesile olmasını diliyorum." dedi.

Fuar kapsamında vefat eden çocuk kitapları yazarı Mevlana İdris'e "vefa ödülü" verildi.

Ketebe Yayınları adına fuara katılan Timuçin Günaydın, fuarın yayıncılar ve ziyaretçiler için başarılı geçeceğini umduğunu belirterek, "Fuarımızın uluslararası nitelikte olması nedeniyle farklı ülkelerden yayıncılar da katıldı ve ziyaretçilerimiz bu fuarda farklı yayınlara kolayca ulaşabilecekler." ifadelerini kullandı.

Diyanet İşleri Başkanlığı Döner Sermaye Başkanı Zeynel Abidin Akpınar, fuarın Türkiye'de ilk defa düzenlendiğine dikkat çekerek, "Biz de Başkanlığımızın yayınlarını tanıtmak amacıyla fuara katıldık. Bugün fuarın ilk günü ve oldukça güzel geçiyor. Buraya gelecek vatandaşlarımızın çocukları için çok güzel kitaplarla karşılaşacağını düşünüyorum. Herkesi fuara bekliyoruz." dedi.

Edam Yayınları'ndan Derya Yıldız, "Fuara gösterilen ilgi çok güzel ve bu durumdan dolayı çok memnunuz. Özellikle çocuklar burada olmaktan çok mutlu. Biz de 9 gün boyunca burada olacağız. Kitapseverleri fuara bekliyoruz." dedi.

Ziyaretçilerden Seda Uçar, "Fuarı çok güzel buldum. Çocuklar için güzel kitaplara ulaşabiliyoruz. Ancak kitapların fiyatlarının aşırı derecede pahalı olduğunu düşünüyorum. Özellikle çocuklara yönelik kitapların daha uygun fiyatlı olması gerektiğini düşünüyorum." görüşünü paylaştı.

13 Ekim'e kadar ziyaret edilebilecek olan fuarda, iki yıl önce vefat eden çocuk kitapları yazarı Mevlana İdris'e "Vefa Ödülü" verildi.

Kaynak: AA / Ümit Aksoy - Güncel

Kültür Ve Turizm Bakanlığı Rami Kütüphanesi Uluslararası Kültür Sanat Etkinlik istanbul Edebiyat Kültür Turizm Eğitim Güncel Çocuk

Benzer Videolar